Odp: Wyrzeźb sobie dynię! - konkurs
Moja dynia "Cwaniaczek" saute i w wersji umilającej jesienne popołudnie Pozdrawiam Dyniotwórców!
Staż w Gotujmy: 4429 dni
Miasto: Katowice
Moja dynia "Cwaniaczek" saute i w wersji umilającej jesienne popołudnie Pozdrawiam Dyniotwórców!
Jesień to pora na grzybobranie,
a grzybki świetne są na śniadanie!
Do jajecznicy można je wkroić
lub śmiało zapakować je w słoik
i zrobić grzybki marynowane,
co na przystawkę będą podane.
Możemy grzybki suszyć na sznurku,
żeby je potem dodać do żurku
i moja specjalność: Kurki w śmietanie!
Zapraszam więc wszystkich na grzybobranie.
Już czuję jak piękną wonią las zaprasza,
biorę kosz wiklinowy i nożyk mam u pasa
Wezmę też atlas z grzybami ilustrowany,
bo przecież trzeba uważać na szatany ;-)
Już na początek widzę maślaka
hmm zupa z maślaka? - to będzie draka!
Czuję, że takim wykwintnym daniem
uda się przekupić nawet ciocię Hanię.
Chodzę dalej, szukam, lecz wszędzie pusto
a taką mam ochotę na borowika z kapustą.
Borowik szlachetny- wszystkich grzybów król
nie znaleźć takiego to prawdziwy ból!
Szukam przy krzaczkach, szukam za sosną
czy w takich miejscach borowiki rosną?
W końcu odnajduję schował się przy dębie!
a byłam pewna, że szukałam już wszędzie.
już wychodzę z lasu, lecz co ja widzę
za sosną schowały się dwa piękne rydze
Siup do koszyka- ze mną pójdziecie
z was pyszną potrawę da się zrobić przecie:
Smażone rydze z cebulką na górze-
istne niebo w gębie z takim daniem wróżę!