Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Kurcze, gdzie tu znaleźć sok z rabarbaru? Gdzie go kupujesz? Masz własny?

Odp: Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Raczki to te sezamowe cukierki? Nie pamiętam kiedy je jadłam ciekawa nalewka z pewnością z tego musi wychodzić.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Wiem, że robi się jeszcze z tych cukierków lodowych 'ice". Poza tym wiem, że można też zalać alkoholem żelki, które chłoną alkohol i masz takie cukierki dla dorosłych. Nie wiem tylko czy można je zalać np. takim gotowym spirytusem 60% czy to musi być coś lżejszego.

Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Ja znalazłam w internecie taki przepis:

0,5 kg kukułek rozkruszyć i zalać w garnku 0,5l wody. Gotować, aż kukułki się rozpuszczą. Potem dodać puszkę mleka skondensowanego. Kiedy woda z kukułkami i mlekiem przestygnie połączyć z 0,5l spirytusu i odstawić. Po ok tygodniu przecedzić przez gazę.

Tylko nie wiem jaki spirytus i ile to powinno stać. Widziałam różne wersje, ale sama chętnie bym coś takiego zrobiła bo uwielbiam kukułki.

Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Otworzyłam, chyba jej nic nie będzie . Przefiltrowałam i wygląda teraz pięknie. Ciekawe czy za miesiąc znowu się coś nie odłoży.

Odp: Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

A czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć czy źle przefiltrowaną nalewkę można ponownie przefiltrować po dwóch miesiącach? Właśnie odkryłam, że te robione po raz pierwszy nie są zbyt klarowne

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Spirytus specjalnie do nalewek robi chyba tylko Soplica? Ktoś widział inny?

Odp: Prosty przepis na nalewkę

moja babcia robiła nalewki od dawna, większość przepisów też z pestkami (ok. 10% w stosunku do owoców). Nie doszukiwałabym się w tym czegoś złego. Pestek zdecydowanie nie powinno się jeść, ale jak poleżą w spirytusie dwa tygodnie to nie sądzę aby miało to jakiś negatywny wpływ na skład. Sprawdzałam w artykułach, na stronie Soplicy też jako producenta spirytusu i wszędzie dodają pestki.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Są różne szkoły robienia nalewek i dla kogoś kto robi to pierwszy raz jest to faktycznie trudne do zrozumienia. Ja w tym roku robiłam pierwszy raz i myślę, że znalazłam dobry przepis do zastosowania ze wszystkimi owocami. Owoce najpierw zasypujesz cukrem aby puściły sok - tak na 3-7 dni (zależy jak szybko owoce fermentują, nie należy do tego dopuścić), zalewasz spirytusem - moim zdaniem musi mieć ok 60%, aby nie zamknął porów owoców i docelowo po wymieszaniu nalewka miała ok 40%, odstawiasz na kolejne 7 dni, odcedzasz i przelewasz do butelek. Bardzo prosty przepis.