Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

Inna interpretacja dodatku do herbaty, czyli coś do "przegryzienia".

Herbaty możemy różnorodnie zaparzać, modyfikować smakowo, wzbogacać różnymi dodatkami ale i przy piciu tego cennego trunku - możemy coś przegryzać.

Proponuję do herbaty pyszne, domowe ciasteczka zbożowe na bazie granoli.
Ja ich robię zawsze nieco więcej i przechowuję w słoiku, aby móc nimi poczęstować gości do herbaty czy też kawy.
Smakują rewelacyjnie!

Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

Nalewki jako dodatki do herbaty.

Kolejną moją propozycją są domowe nalewki do herbaty.
Najlepiej smakują z czarną herbatą.
Na zdjęciu widnieje nalewka cytrynowa oraz malinowa mojej roboty.

Nalewki nie tylko rozgrzewają,
Ale niesamowity smak herbatom dodają!
Kto ich raz spróbuje,
Od razu się w nich zakochuje!
Najlepsze są te domowe,
Chociaż jeśli ktoś ich w domu sam nie wyczaruje,
Kupna nalewka do herbaty również posmakuje!

Odp: BRITA - Herbaciany konkurs

Ja proponuję tak dla odmiany herbatkę na zimno.

Herbatka ze świeżej mięty, kilku plasterków cytryny, łyżki miodu oraz kostek lodu.

Najpierw należy kilka listków mięty zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem, aby herbatka się zaparzyła. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie dolać troszkę zimnej wody i posłodzić łyżką miodu. Dobrze wymieszać, aby miód się rozpuścił. Cytrynę myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanuszka. Plasterek zostawiamy do dekoracji. Na koniec, przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu.

Taka herbatka na zimno jest dobra nie tylko w upalne dni ale dla orzeźwienia i ugaszenia pragnienia, jako alternatywa dla tych wszystkich sztucznych, sklepowych soków.
Oczywiście zimą, zamiast świeżych listków mięty, możemy dodać suszone.
Gorąco polecam!