Mrożone małże

Cześć,

Mam pytanie odnośnie przygotowania mrożonych małż. To moje pierwsze podejście i zdążyłem już się dowiedzieć, że do przyrządzenia nadają się tylko te żywe, a co jeżeli kupiłem małże mrożone? Jak sprawdzić, czy nadają się do spożycia? W końcu nie są to już żywe małże, wiec jedynym kryterium będzie to, czy są otwarte lub zamknięte? Co jeżeli zostały zamrożone otwarte, ale jeszcze były żywe, da się to jakoś sprawdzić? I jeszcze coś, na opakowaniu jest napisane, że należy je rozmrażać przez ok. 12 godzin w lodówce. Nie mogę wiedzieć, czy przebywały w innej lodówce zanim je kupiłem, a jeśli tak, to ten czas się zsumuje z tym, który ja będę je trzymał u siebie w lodówce, więc ogólny czas może się znacznie wydłużyć. Czy po takim czasie mogę mieć pewność, że małże są świeże nawet jeśli mają zamknięte skorupki? innymi słowy, czy zamknięta skorupka jest gwarancją swieżej małży?

Ps. korzystając z okazji witam wszystkich forumowiczów