Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Przepis na ciasto amarantusowe z jabłkami.
Nie dość, że słodkości, to jeszcze zdrowe :-)
przepis pochodzi ze strony https://kuchniavege.wordpress.com/2015/03/24/ciasto-amarantusowe-z-jablkami/#more-31
Składniki:
mąka amarantusowa 1 szlanka
popping z amarantusa ½ szlanki
mąka orkiszowa typ 630 ½ szlanki
płatki orkiszowe 1 szlanka
kasza manna 1 szlanka
mąka tortowa ½ szlanki
cukier 1 szlanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna bezmleczna 250 g
jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek i margaryny dokładnie wymieszaj. Około 2/3 tej mieszanki wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie położyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek. Na wierzchu umieścić warstwę z pozostałej części suchej mieszanki. Na wierzchu ułożyć gęsto plastry margaryny. Powinna być dobrze zmrożona i twarda. Piec na 180°C około godziny, ja przykryłam po pewnym czasie folią aluminiową, bo zaczęło się zbytnio rumienić z wierzchu
Byłam bardzo szczęśliwa, że się udało i wyszlo naprawdę pyszne - bo chciałam koniecznie wykorzystać gdzieś amarantus, o którym się naczytałam duzo dobrego