Odp: Konkurs - Grzybowy wiersz
- Forum: Konkurs - Grzybowy wiersz
Na „Grzybowy wiersz” nadeszła pora,
Tak więc kucharz zmienia się w autora.
Wśród słoików, zalew, gotowania dymów
Poszukuje coraz nowszych rymów.
By grzybowe smaki zmienić w słowa,
Musi powstać twórczość całkiem nowa,
Tak więc z kuchni do biureczka,
Zamiast łyżki- pisak i karteczka.
Rozmyślania to jest pora,
Więc się zmieniam w edytora.
Chociaż wolę coś kucharzyć,
Wyobraźnią ruszam w las- marzyć.
I już widzę rydzów pełne słoje,
Wszystkie będą zaraz moje.
Złote, smaczne - no i ta cebulka,
Przepis na nie dała mi babulka.
By wzbogacić nasze jadłospisy,
warto rydzów mieć pół misy.
Dodać do gulaszu lub kapusty,
Będzie wtedy pyszny i nie tłusty.
Borowiki warto suszyć,
Zawsze można je do zupy skruszyć.
Albo wrzucić je do wody,
W kilka minut – sos grzybowy.
Na maślaki sposób też jest znany,
Można nadziać nimi bakłażany.
Potem hyc do piekarnika,
Szybki obiad- szybko znika.
No i przez to leśne rozmyślanie,
Przypaliłam grzanki na śniadanie.
Zjem więc chlebek i masełko,
Na to wszystko powidełko.
A po pracy na targ ruszę,
Upolować rydza muszę.
Dziś na obiad zamiast ryby,
Będą właśnie takie grzyby.