Przy robieniu soków w mikserze robi się piana...

Cześć, mam nadzieję, że to właściwe podforum.

Od jakiegoś czasu mam fazę na robienie soków - z pomarańczy, jabłek, pomidorów (w tym ostatnim przypadku właściwie to z przecieru pomidorowego - lenistwo)

No więc wkładam te produkty (niech będzie dzisiejsze moje dzieło - przecier pomidorowy, woda, przyprawy) do miksera - włączam i zawsze to samo - robi się taka wielka piana na górze i robią się też takie, nie wiem, fusy... rozumiem, jakbym to robił z całych owoców, ale to się dzieje nawet w przypadku zwykłego przecieru pomidorowego.

To jest denerwujące, bo nieapetycznie wygląda, a przez te fusy to muszę to przez sitko sitkować.

Jestem totalnym amatorem jak chodzi o kulinaria. Herbatę umiem zaparzyć i ewnetualnie ryż ugotować (a i to drugie potrafię spalić ) No ale bez przesady... przecier + mikser = piana i frędzle

Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek poradę.

Z poważaniem,
Przyszły mistrz robienia soków (z waszą pomocą )

Odp: Przy robieniu soków w mikserze robi się piana...

Oj, mały update - nie ma żadnych "fusów", to tylko takie wrażenie wizualne, raczej coś w rodzaju bąbli powstających w wodzie na skutek miksowania i one tak właściwie to znikają po OK 1h. Ale to z pianą cały czas podtrzymuję, i to, że trzeba ją odsitkować. No wszystko się pieni a w środku są bąble, normalnie jakbym dodał jakiegoś środka piorącego.