Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Najpopularniejszymi jej gatunkami są yunnan, darjeeling, ceylon i assam.
Klasyfikacja czarnej herbaty
Czarną herbatę rozróżnia się w zależności od stopnia jej rozdrobnienia:
Najlepsza jakościowo herbata przygotowywana jest z młodych listków (Tippy Orange Pekoe). Gorsze mieszanki robione są z liści - pierwszych i drugich (Orange Pekoe), drugich i trzecich (Pekoe), od trzeciego do szóstego (Pekoe Souchong) oraz dalszych liści (Souchong).
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata dzięki zawartości teiny działa na organizm pobudzająco. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom. Ponadto zawiera fluor, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów.
Jak przyrządzić czarną herbatę?
Czarną herbatę należy zalewać wrzącą wodą (powinna mieć około 100 stopni Celsjusza). Parzy się ją od 3 do 5 minut. Gdy będzie trwało to dłużej, herbata stanie się gorzka, a wydzielająca się z niej tanina zneutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny.
Klasyfikacja czarnej herbaty
Czarną herbatę rozróżnia się w zależności od stopnia jej rozdrobnienia:
- flowery – herbaty liściowe (całe),
- broken – herbaty łamane, fannings – herbaty cięte,
- dust – pył herbaciany (najgorszy rodzaj surowca, stosuje się go do produkcji herbaty ekspresowej).
Najlepsza jakościowo herbata przygotowywana jest z młodych listków (Tippy Orange Pekoe). Gorsze mieszanki robione są z liści - pierwszych i drugich (Orange Pekoe), drugich i trzecich (Pekoe), od trzeciego do szóstego (Pekoe Souchong) oraz dalszych liści (Souchong).
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata dzięki zawartości teiny działa na organizm pobudzająco. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom. Ponadto zawiera fluor, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów.
Jak przyrządzić czarną herbatę?
Czarną herbatę należy zalewać wrzącą wodą (powinna mieć około 100 stopni Celsjusza). Parzy się ją od 3 do 5 minut. Gdy będzie trwało to dłużej, herbata stanie się gorzka, a wydzielająca się z niej tanina zneutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny.
Sortuj wg: