Pu erh w Polsce zaliczana jest do gatunku czerwonej herbaty. Produkowana jest w Chinach. Aby herbata mogła być uznana za pu erh musi pochodzić z Junanu, z liści odmiany wielkolistnej krzewu camellia sinensis. Liście herbaty poddawane są krótkiej fermentacji, na skutek której, barwią się na czerwony kolor. Pu erh ma charakterystyczny lekko korzenny smak i aromat. Picie suszu herbaty polecane jest osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza ona metabolizm i ułatwia trawienie. Do opakowań herbaty pu erh czasami dodawane są aromaty cytryny lub grejpfruta.
Herbata pu erh – jak parzyć?
Herbatę pu erh zalewa się gorącą wodą (o około 95 stopniach Celsjusza). Do 200 mililitrów wody wsypuje się 1 płaską łyżeczkę herbaty i parzy od 2 do 7 minut.
Herbata pu erh a odchudzanie
Proces fermentacji czerwonej herbaty jest krótszy niż czarnej, dlatego zawiera w sobie więcej polifenoli. Organiczne związki chemiczne, z grupy fenoli, zwiększają metabolizm i pobudzając wydzielanie soków trawiennych, przez co herbata pu erh polecana jest na odchudzanie.
Herbata pu erh w kostkach
Herbata pu erh można dostać w kostkach. Jedną kostkę (około 3 gramową) zalewa się wodą i parzy pod przykryciem. Te same fusy można zalać dwu- lub trzykrotnie.
Herbata pu erh – jak parzyć?
Herbatę pu erh zalewa się gorącą wodą (o około 95 stopniach Celsjusza). Do 200 mililitrów wody wsypuje się 1 płaską łyżeczkę herbaty i parzy od 2 do 7 minut.
Herbata pu erh a odchudzanie
Proces fermentacji czerwonej herbaty jest krótszy niż czarnej, dlatego zawiera w sobie więcej polifenoli. Organiczne związki chemiczne, z grupy fenoli, zwiększają metabolizm i pobudzając wydzielanie soków trawiennych, przez co herbata pu erh polecana jest na odchudzanie.
Herbata pu erh w kostkach
Herbata pu erh można dostać w kostkach. Jedną kostkę (około 3 gramową) zalewa się wodą i parzy pod przykryciem. Te same fusy można zalać dwu- lub trzykrotnie.
Sortuj wg: