Pu erh w Polsce zaliczana jest do gatunku czerwonej herbaty. Produkowana jest w Chinach. Aby herbata mogła być uznana za pu erh musi pochodzić z Junanu, z liści odmiany wielkolistnej krzewu camellia sinensis. Liście herbaty poddawane są krótkiej fermentacji, na skutek której, barwią się na czerwony kolor. Pu erh ma charakterystyczny lekko korzenny smak i aromat. Picie suszu herbaty polecane jest osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza ona metabolizm i ułatwia trawienie. Do opakowań herbaty pu erh czasami dodawane są aromaty cytryny lub grejpfruta.

Herbata pu erh – jak parzyć?

Herbatę pu erh zalewa się gorącą wodą (o około 95 stopniach Celsjusza). Do 200 mililitrów wody wsypuje się 1 płaską łyżeczkę herbaty i parzy od 2 do 7 minut.

Herbata pu erh a odchudzanie

Proces fermentacji czerwonej herbaty jest krótszy niż czarnej, dlatego zawiera w sobie więcej polifenoli. Organiczne związki chemiczne, z grupy fenoli, zwiększają metabolizm i pobudzając wydzielanie soków trawiennych, przez co herbata pu erh polecana jest na odchudzanie.

Herbata pu erh w kostkach

Herbata pu erh można dostać w kostkach. Jedną kostkę (około 3 gramową) zalewa się wodą i parzy pod przykryciem. Te same fusy można zalać dwu- lub trzykrotnie.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Herbata pu erh