Pszeniczna kawa orkiszowa to napój, który z powodzeniem może zastępować tradycyjną, czarną kawę. Nie zawiera kofeiny, dlatego mogą ja pić również dzieci oraz osoby z nadciśnieniem. Kawa orkiszowa powstaje w wyniku palenia ziaren orkiszu. W smaku jest podobna do wszystkich kaw zbożowych, takich jak inka oraz kaw z cykorii czy żołędzi.
Kawa orkiszowa – jak parzyć i używać
Kawa orkiszowa wymaga gotowania. W sprzedaży dostępne są również kawy w formie instant (rozpuszczalnej) lub w saszetkach, które trzeba jedynie zalać wrzątkiem. Osoby, które cenią sobie głęboki smak i chcą w pełni korzystać z właściwości zdrowotnych orkiszu, powinny wybierać kawę w naturalnej formie – do parzenia. Kawa orkiszowa wyśmienicie smakuje na gorąco z mlekiem, szczyptą cynamonu i miodem. Pyszna jest również na zimno.
Parzenie kawy orkiszowej polega na ugotowaniu kilku łyżeczek granulatu na wolnym ogniu przez około 5 minut. Przed podaniem warto ją odcedzić. Po ostudzeniu kawa orkiszowa nadaje się do przyrządzenia kawy mrożonej. Wystarczy kilka kostek lodu, spienione mleko i orzeźwiający napój jest gotowy. Na bazie kawy orkiszowej można również przygotowywać zbożowe latte oraz kawę mocca. Dodatek kilku łyżeczek kawy orkiszowej (zaparzonej lub w formie sypkiej) do muesli, smoothie, ciast, ciasteczek, kremów lub placuszków na słodko (np. racuchów z jabłek) wzbogaca smak dodając mu zbożowego aromatu.
Właściwości zdrowotne zbożowej kawy orkiszowej
Picie kaw zbożowych to doskonały pomysł dla osób, które chcą ograniczyć ilość wypijanych dziennie filiżanek tradycyjnej, czarnej kawy. Orkisz jest jednym z najstarszych ziaren i obecnie nie jest uprawiany na szeroką skalę. Dzięki temu, że oferują go jedynie gospodarstwa ekologiczne, jego walory zdrowotne są znacznie większe niż roślin pochodzących z masowych upraw.
Kawa orkiszowa to bogate źródło magnezu, selenu oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Picie kawy orkiszowej przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dzięki temu, że zawiera błonnik jest wyśmienitym napojem dla osób dbających o linię – zapewnia uczucie sytości na długo i jest niskokaloryczna.
Kawa orkiszowa – jak parzyć i używać
Kawa orkiszowa wymaga gotowania. W sprzedaży dostępne są również kawy w formie instant (rozpuszczalnej) lub w saszetkach, które trzeba jedynie zalać wrzątkiem. Osoby, które cenią sobie głęboki smak i chcą w pełni korzystać z właściwości zdrowotnych orkiszu, powinny wybierać kawę w naturalnej formie – do parzenia. Kawa orkiszowa wyśmienicie smakuje na gorąco z mlekiem, szczyptą cynamonu i miodem. Pyszna jest również na zimno.
Parzenie kawy orkiszowej polega na ugotowaniu kilku łyżeczek granulatu na wolnym ogniu przez około 5 minut. Przed podaniem warto ją odcedzić. Po ostudzeniu kawa orkiszowa nadaje się do przyrządzenia kawy mrożonej. Wystarczy kilka kostek lodu, spienione mleko i orzeźwiający napój jest gotowy. Na bazie kawy orkiszowej można również przygotowywać zbożowe latte oraz kawę mocca. Dodatek kilku łyżeczek kawy orkiszowej (zaparzonej lub w formie sypkiej) do muesli, smoothie, ciast, ciasteczek, kremów lub placuszków na słodko (np. racuchów z jabłek) wzbogaca smak dodając mu zbożowego aromatu.
Właściwości zdrowotne zbożowej kawy orkiszowej
Picie kaw zbożowych to doskonały pomysł dla osób, które chcą ograniczyć ilość wypijanych dziennie filiżanek tradycyjnej, czarnej kawy. Orkisz jest jednym z najstarszych ziaren i obecnie nie jest uprawiany na szeroką skalę. Dzięki temu, że oferują go jedynie gospodarstwa ekologiczne, jego walory zdrowotne są znacznie większe niż roślin pochodzących z masowych upraw.
Kawa orkiszowa to bogate źródło magnezu, selenu oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Picie kawy orkiszowej przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dzięki temu, że zawiera błonnik jest wyśmienitym napojem dla osób dbających o linię – zapewnia uczucie sytości na długo i jest niskokaloryczna.
Polecane przepisy do kategorii Kawa orkiszowa
Sortuj wg: