Sposób przygotowania:
cytrynówka wg KarolinaS
Cytryny myjemy bardzo dokładnie. Najlepiej sparzamy skórkę aby pozbyć się wszelkich bakterii. Wszystkie cytryny obieramy ze skórki, nie wyrzucamy jednak skórek- jeszcze nam się przydadzą a to właściwie one najlepiej wzmocnią smak cytrynówki :) Obrane cytryny kroimy na kawałki. Lepiej aby były one duże, gdyż łatwiej będzie nam się ich później pozbyć. Cytryny wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem- dokładnie 0,5 litra. Skórki z cytryny wrzucamy do drugiego słoika i zasypujemy szklanką cukru. Polecam brązowy cukier- jest zdrowszy i bardziej aromatyczny. Całość zalewamy wodą- dokładnie 0,5 litra . Słoiki odstawiamy w zaciemnione miejsce i przykrywamy np. wieczkiem z odwrotnej strony. Słoiki powinny leżakować co najmniej 3 dni. Co 24 godziny musimy jednak energicznie potrząsnąć roztworem- jednym i drugim. Po danym czasie zlewamy zawartość słoików do szklanej butelki. Możemy przecedzić przez gazę.