KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

cytrynówka wg KarolinaS

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cytrynówka smaczna i prosta w wykonaniu. Uwaga! Tylko dla dorosłych! :)

cytrynówka wg KarolinaS

Składniki:

cytrynówka wg KarolinaS

 

  • 3 duże cytryny
  • szklanka cukry
  • pół litra wody
  • pół litra spirytusu

Sposób przygotowania:

cytrynówka wg KarolinaS
Cytryny myjemy bardzo dokładnie. Najlepiej sparzamy skórkę aby pozbyć się wszelkich bakterii. Wszystkie cytryny obieramy ze skórki, nie wyrzucamy jednak skórek- jeszcze nam się przydadzą a to właściwie one najlepiej wzmocnią smak cytrynówki :) Obrane cytryny kroimy na kawałki. Lepiej aby były one duże, gdyż łatwiej będzie nam się ich później pozbyć. Cytryny wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem- dokładnie 0,5 litra. Skórki z cytryny wrzucamy do drugiego słoika i zasypujemy szklanką cukru. Polecam brązowy cukier- jest zdrowszy i bardziej aromatyczny. Całość zalewamy wodą- dokładnie 0,5 litra . Słoiki odstawiamy w zaciemnione miejsce i przykrywamy np. wieczkiem z odwrotnej strony. Słoiki powinny leżakować co najmniej 3 dni. Co 24 godziny musimy jednak energicznie potrząsnąć roztworem- jednym i drugim. Po danym czasie zlewamy zawartość słoików do szklanej butelki. Możemy przecedzić przez gazę.