AELO

AELO

Kucharz
[Przepisów: 13]

Czekoladowe małe co nieco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gorąca czekolada, która dobrze rozgrzewa

Czekoladowe małe co nieco

Składniki:

Czekoladowe małe co nieco

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki 30 %,
  • 80 ml ajerkoniaku.

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe małe co nieco
Gorzką czekoladę rozdrabniamy na mniejsze części. Przygotowujemy kąpiel wodną, tj. ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą. Do miski przekładamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy ją, dodając do niej 4 łyżki śmietanki 30 %. Dokładnie cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Pod koniec wlewamy 80 ml ajerkoniaku i dokładnie łączymy składniki. Tak przygotowany napój czekoladowy rozlewamy do dwóch małych filiżanek. Spożywamy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Tagi:

czekolada