Sposób przygotowania:
Domowy napój pomarańczowyprzygotowanie
Pomarańcze myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki. Jeżeli mamy trzy małe pomarańcze to z jednej zdejmujemy skórkę! Marchewkę cienko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Do marchewki dodajemy pomarańcze i 150 g cukru i gotujemy na małym ogniu przez godzinę
przygotowanie napoju
Resztę wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, dodajemy kwasek cytrynowy i sok z cytryny- studzimy. Ugotowaną marchewkę z pomarańczami miksujemy i przecedzamy przez gazę- mocno odciskamy i łączymy z zimną wodą. Gotowy możemy jeszcze doprawić do smaku. Rozlewamy do butelek lub słoików i odstawiamy w zimne miejsce.
Napoju jest dość dużo i część można spasteryzować i przechowywać w chłodnej spiżarni :)
Alex_M
reanja
ja już muszę przygotować kolejną porcję, bo ta sie juz kończy:D