Sposób przygotowania:
Domowy syrop sosnowy
PRZEPIS NA DOMOWY SYROP SOSNOWY W okresie, gdy dopada mnie przeziębienie, zawsze sięgam po domowy syrop przygotowany z pędów sosny. Jest on doskonałym lekarstwem pomocnym w problemach górnych dróg oddechowych, oraz w leczeniu wszystkich rodzajów kaszlu. Przynosi ulgę w przeziębieniu, grypie, katarze a także wpływa wzmacniająco na organizm. Domowy syrop sosnowy przygotowuję następująco: •W połowie maja zrywam dowolną ilość młodych pędów sosny (powinny być złocisto-brązowe oraz lepkie w dotyku). • Następnie układam je warstwami w słoju, zasypując cukrem. •Słój przykrywam płótnem lub lnianą ściereczką. •Odkładam słój, najlepiej w pobliżu okna i czekam aż cukier zamieni się w syrop (trwa to około 2 tygodnie). • Powstały syrop przecedzam do butelki, dodając odrobinę spirytusu. • Szczelnie zamykam i przechowuje w ciemnym i chłodnym miejscu. •Syrop można pić po 1 łyżce 3-4 razy dziennie. Syrop sosnowy jest także doskonałym dodatkiem do herbatek ziołowych np. lipowej, lub jako zwykły dodatek do herbaty z cytryną. Syrop jest łatwy w przygotowaniu i posiada wiele cennych właściwości. Przygotowuje go co roku. Polecam!!!