graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

jarzębinówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

nalewka ta to pychotka ,warto tak długo na nią czekać

jarzębinówka

Składniki:

jarzębinówka

 

  • 1 kilogram jarzębiny
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

jarzębinówka
owoce jarzębiny dokładnie wymyć,i osuszyć,następnie włożyć do dużego słoja i zalać wódką i spirytusem szczelnie zamknąć słój i odstawić na 2 tygodnie w zaciemnione miejsce ,następnie przefiltrować przez gazę ,wodę zagotować i w gorącej rozpuścić cukier .połączyć taki gorący syrop z nalewką,razem dobrze wymieszać i wlać do butelek i odstawić na 5 miesięcy do spiżarni aby nalewka tam dojrzewała ,po tym czasie można ją spożywać,