http://moje-ankiety.pl/respond-55863.html

Odp: Konkursu - Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne


1. joana30
2. PaniMISIOWA
3. Pisanki cebulą malowane, Pisanki w srebro ubrane, Pisanki wyklejanki, Zasznurowane jaja
4. Jajka, Kiełbasa, Chleb, Sól i pieprz, Zielone gałązki, Baranek, Babka wielkanocna, Chrzan
5. Wielkanocne ciastka

Odp: Konkurs - Stoliczku nakryj się z... Unoldem!

Produktem firmy Unold jaki przydałby się najbardziej w mojej kuchni jest mikser planetarny.
Uwielbiam gotować potrawy, piec ciasta i ciasteczka, a także robić domowe makarony czy pieczywo. Specjalnie dobrane końcówki do miksera jakimi są: hak do wyrabiania ciasta, końcówka do miksowania i trzepaczka z pewnością pozwoliłyby mi na skupieniu się na swoich umiłowanych czynnościach.
Bardzo często robię w domu majonezy, sosy, a także ubijam śmietanę i pianę z białek na słodkie bezy. Lekkie i puszyste ciasta jak biszkopty to podstawa w mojej kuchni. Z pewnością więc, trzepaczka była by doskonale i często wykorzystywana.
Robiąc w domu sernik zazwyczaj używam mieszadła, ponieważ doskonale możne poradzić sobie w gęstą konsystencją. Ta końcówka świetnie sprawdza się też podczas robienia ciasta na pierogi (które kochają wszyscy), a także ciasta kruchego czy pierników. Jak wiadomo Boże Narodzenie bez piernika nie ma swojego charakteru, tak jak Wielkanoc bez mazurka. Mieszadła używam też przy robieniu puree z gotowanych warzyw i przygotowania mięsa na kotlety mielone. A zatem również i ta końcówka jest niezbędna.
Z kolei do robienia domowego pieczywa (od bułeczek, poprzez chałki aż do chrupiących bochenków chleba) używam końcówki z hakiem. Zarówno ciasta na pizzę jak i ciasta na makaron inną końcówką niż hak nie wyrobię, dlatego jest niezwykle cenna w mojej kuchni.
Oczywiście to nie ją jedyne czynności jakie mogłabym wykonywać mikserem planetarnym, ponieważ uważam, że ma on znacznie szersze zastosowanie. Zaliczyłabym do nich ułatwienie robienia przetworów, ponieważ doskonale poradziłby sobie z rozmieszaniem konsystencji na konfitury, koncentraty czy inne sosy i dżemy. Oczywiście nie należy zapomnieć, że przy każdej z wcześniej opisanych czynności bezwzględnie potrzebna jest łopatka do dokładnego wyjęcia zawartości z misy.
Mam nadzieje, że wyczerpująco opisałam potrzebę posiadania miksera planetarnego w swojej kuchni

Odp: Konkurs znam serwis Gotujmy.pl

1. Gotujmy z nagrodami
2. Gwiazda w kuchni
3.Bloger tygodnia
4. 17
5. 5
6. Babciagramolka, zozolek, misia5

Odp: Odp: Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

zbysiowa napisał(a): ami91 napisał(a): To ja polecam przepis na muffinki Bernadetty https://gotujmy.pl/muffinki-jagodowe-pieguskowe,przepisy,124097k1.html#ac
Modyfikacja taka, że dodałam zwykłą mąkę i tylko borówki juz bez czekolady. Polecam
Mniami, ale pyszna fotka
Dziękuję ! Tak na prawde w smaku są jeszcze pyszniejsze

Odp: Przepisy wypróbowane i polecane

To ja polecam przepis na muffinki Bernadetty https://gotujmy.pl/muffinki-jagodowe-pieguskowe,przepisy,124097k1.html#ac
Modyfikacja taka, że dodałam zwykłą mąkę i tylko borówki juz bez czekolady. Polecam

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

Tak, ja od tygodnia nie moge dodawać przepisów..

Odp: Jakie mieso na diecie?

Myślę, że indyk, kurczak bez skóry bedzie dobrym rozwiązaniem.Z innych gatunków mięs poleciłabym cielęcinę: łopatkę sznyclówkę i udziec, również mają nie wiele kalorii. Flaki sa także niskokaloryczne ale to zależy czy zaprawimy je zasmażkami itp. najlepsze w rosole wołowym.
Konina jest bardzo zdrowym i chudym miesem ale u nas nie jest aż tak rozpowszechniona, a szkoda bo 100 g takiego miesa dostarcza niewiele ponad 100 kcal.
Królik, dziczyzna czy sarnina podobnie jak konina.
Mięso wołowe zwłaszcza szynkówka ma mniej niż 100 kcal więc jak najbardziej należy ją jeść.
Z mięsa wieprzowego, mimo że jest to najtłustsze mięso to wyodrębnia się chude mięso jak polędwica.
Wszelkie podroby jak wątróbki z każdego mięsa także polecam na diecie. Z innych jak najbardziej wskazane galarety z kurczaka, indyka ozorów czy innych. Zawieraja nie dość że mięso, dodatki w postaci warzyw to jeszcze rozpuszczony kolagen który wpływa na stawy naszych kości.
Nie poleciłabym wieprzowego mięsa zwlaszcza klasy III i IV, karkówki, boczku, podgardla czy żeberek, parówek, mielonek, skórek, smalcu, salcesonu, pasztetów, salami, past miesnych ( bo w nich pelno tluszczu), skor, kaczki, baraniny, kiszki i innych jak kiełbasy.

Pozdrawiam

Odp: Wielkanocny quiz

jest 16 przepisów wielkanocnych
krewetki z kurczakiem i papryką, krewetki w winie
hitem jest galaretka w kształcie jajek
zajączka robimy w 10 krokach
tak, można pobrać w formacie PDF