DLA RODZICÓW

PANI NA TI KAZAŁA NAPISAĆ.

Odp: Odp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja

albo
Drobiowe szaszłyki z pieczarek i papryki
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka (ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy

średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny

1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku
Sposób wykonania:

Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.

Smacznego.

Odp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja

TO NA DESAR
A NA GŁÓWNE DANIE
Placki z cukinii i ziemniaków
Składniki:
35 dag cukinii
35 dag ziemniaków
15 dag cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju słonecznikowego
przyprawa w płynie Magi
sól
pieprz

Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.

Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło.

Z podanych składników wyjdzie około 10 placków.

Smacznego.

Odp: Odp: Uroczysta Kolacja

Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml spirytusu
Masa z Nutellą:
25 dag śmietany 30%
20 dag Nutelli
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
Masa śmietankowa:
50 dag śmietany 30%
1 cukier waniliowy (16 g)
2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo:
30 dag dżemu wiśniowego
cukierki dekoracyjne

Odp: Odp: DLA RODZICÓW

PODAJ INNY PRZEPIS

Odp: Uroczysta Kolacja

Śmietankowy tort z masą Nutellą