albo
Drobiowe szaszłyki z pieczarek i papryki
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka (ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy
średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.
TO NA DESAR
A NA GŁÓWNE DANIE
Placki z cukinii i ziemniaków
Składniki:
35 dag cukinii
35 dag ziemniaków
15 dag cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju słonecznikowego
przyprawa w płynie Magi
sól
pieprz
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.
Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Uroczysta Kolacja
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
godfather
Odp: Uroczysta Kolacja
A. L.
Na moim blogu znajdziecie fajne i proste przepisy.
Wszystkie były wykonane i potwierdzam ich pyszny smak!
http://wszystkookulinariach.blogspot.com
ZAPRASZAM SERDECZNIE!
CODZIENNIE NOWE PRZEPISY :-)
Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
Bahus
Aż mi się wierzyć nie chce, że "takie coś" mogło zaistnieć...Szkoda tylko, że ślad pozostał w poście Heni....
Odp: Uroczysta Kolacja
Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
Henia
Odp: Uroczysta Kolacja
Monika1890
Odp: Odp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
chodkiewicz
Drobiowe szaszłyki z pieczarek i papryki
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka (ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy
średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.
Smacznego.
Odp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
chodkiewicz
A NA GŁÓWNE DANIE
Placki z cukinii i ziemniaków
Składniki:
35 dag cukinii
35 dag ziemniaków
15 dag cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju słonecznikowego
przyprawa w płynie Magi
sól
pieprz
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków.
Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Z podanych składników wyjdzie około 10 placków.
Smacznego.
Odp: Uroczysta Kolacja
Monika1890
Odp: Odp: Uroczysta Kolacja
chodkiewicz
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml spirytusu
Masa z Nutellą:
25 dag śmietany 30%
20 dag Nutelli
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
Masa śmietankowa:
50 dag śmietany 30%
1 cukier waniliowy (16 g)
2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo:
30 dag dżemu wiśniowego
cukierki dekoracyjne