Kucharz z niewielkim doswiadczeniem:)
Witam wszystkich kochajacych gotowac
Witam
Mam na imie Damian i jestem kucharzem a dokladniej mozna powiedziec ze mlodszym(tylko 5 lat doswiadczenia w hotelach i restauracjach) z Wrocławia
Od malego kocham gotowac,szczegolnie lubie kuchnie srodziemnomorska
lubie rowniez eksperymenty w kuchni,wymyslac nowe dania.
NA portalu gotujemy.pl bardzo mi sie podoba,jest duzo ciekawych przepisow ktore napewno mi sie przydadza do mojej wspinaczki w gore kariery zawodowej.
Pozdrawiam wszystkich
Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)
*Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli
*Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie
*Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku
*Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną
*Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku
*Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty
*Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie
*Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu
*Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku
*tłuszcz nie będzie pryskał,gdy patelnię przetrzemy octem
*ryż się nie rozgotuje i będzie śnieżno-biały jeżeli do wody dodamy trochę soku z cytryny
*buraczki łatwo obierzemy ze skórki,jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą
*aby makaron był bardziej żółty,dodajemy troszkę kurkumy
*solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowania
A oto kilka porad na temat serników:
*im mniej będziemy ubijać masę serową tym mniej opadnie-nawet można bez miksera.
*cały cukier dodać do piany z białek.
*piec bez termoobiegu.
*najlepiej piec sernik w naczyniu z wrzątkiem kilka cm większym od formy na ciasto.
*Ryż będzie sypki jeżeli po ugotowaniu przelejemy go na sicie zimna wodą i dokładnie odcedzimy.
*Przykry zapach w kuchence mikrofalowej zniknie po podgrzaniu w niej wody z sokiem z cytryny.
*Naczynia żaroodporne dobrze myc solą z niewielką ilością octu.
*Swiece spalaja się wolniej,jezeli wokól knota nasypiemy trochę soli.
*upieczony sernik wstawić na noc do lodówki by "dojrzał"
*na sernik lepszy jest ser w kostkach.
*sernik jest gotowy gdy przy poruszaniu formą jego środek trochę drży a boki odstają od brzegów-
wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinkę.
*ubita piana z białek powoduje,że masa jest lżejsza
*parę gotowanych i zmielonych ziemniaków zagęści masę
*kilka łyżek jogurtu lub kwasnej śmietany nada delikatniejszej konsystencji
*do masy serowej mozna dodać kawy,czekolady lub suszone owoce
*używać połaczenia sera chudego z tłustym
*obtoczenie rodzynek w mące przed dodaniem do masy zapobiega ich opadnięciu
*jeżeli masa nie bedzie pieczona dodajem zawsze zelatyny
*białka mieszać ruchem tnąco-obrotowym a nie kolistym gdyż straci puszystośc
Mam nadzieje ze sie przydadza
Odp: Odp: QUIZ HOROSKOPOWY - CODZIENNIE DO WYGRANIA SREBRNY WISIOREK!!!
masakra czekalem od rana na pytanie i lipa.Zszedlem z kompa i pytanie sie pojawilo.chyba szkoda siedziec tyle na kompie za wisiorek
Odp: QUIZ HOROSKOPOWY - CODZIENNIE DO WYGRANIA SREBRNY WISIOREK!!!
przydalo by sieprzynajmniej mnie wiecej bo czekam od rana na pytanie
Odp: Jak długo można przechwywać mięso w zamrażarce?
To, jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku, zależy od jego temperatury oraz od rodzaju. W temperaturze -18?C wołowina i cielęcina przetrwają osiem do dziesięciu miesięcy. Wieprzowina natomiast - najwyżej sześć. Mięso mielone powinniśmy spożyć maksymalnie po dwóch, czterech miesiącach. Kurczak może leżeć w zamrażalniku dziesięć miesięcy. Im bardziej tłuste jest mięso, tym krócej można je przechowywać w stanie zamrożenia, ponieważ głęboko zamrożony tłuszcz z czasem jełczeje, a wtedy mięso staje się niezdatne do spożycia. Mięso w temperaturze poniżej 0?C nie zepsuje się, gdyż bakterie nie mogą się wtedy rozmnażać. Jednak takie drobnoustroje chorobotwórcze, jak salmonella czy bakteria E. Coli nie giną w zamrażalniku. Dlatego powinniśmy rozmrażać mięso pod przykryciem w lodówce. W przeciwnym wypadku bakterie będą rozmnażały się w wodzie, z topniejącego lodu. Wodę tę należy jak najszybciej wylać, uważając przy tym, aby nie miała kontaktu z innymi potrawami.
Odp: Sernik z zakalcem?
- Forum: Sernik z zakalcem?
nie otwierac piekarnikapodaj przepis moze czegos dajesz za malo
Odp: Masło czy margaryna?
- Forum: Masło czy margaryna?
ja polecam jesc bardziej maslo niz margaryne
Odp: Odp: awokado
- Forum: awokado
to zalezy od dojzalosci owoca
Odp: QUIZ HOROSKOPOWY - CODZIENNIE DO WYGRANIA SREBRNY WISIOREK!!!
no wlasnie w jakich godzinach mozna spodziewac sie pytania?