www.facebook.com/lucifood - mój facebook kulinarny
www.lucifood.pl - mój blog kulinarny

Lubię zdrowo i ostro. Różnorodnie też i często. Uwielbiam to...gotowanie :)

Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem

Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
(źródła www.facebook.com/lucifood i www.lucifood.pl)

Porcji 1
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minut
Łączny czas 20 minut

Składniki
15-20 małży w skorupach
200ml śmietany 18%
cząber
liście szpinaku
czosnek
sól
Kilka słów

Prosty i szybki pomysł na weekend. Małże w wersji mrożonej znajdziemy w każdym supermarkecie - naturalnie jak uda się trafić na świeże, to będzie smaczniej (przymykamy oko na dobór, takich z zamrażarki). Pomysł naszedł mnie w zasadzie dlatego, że nie wiedziałem co zrobić z resztą zakupionej śmietany i czekającymi na zjedzenie liśćmi szpinaku. Całość duszona z cząbrem jest szalenie aromatyczna i smaczna. Przy takiej ilości jest też pożywna. W przypadku większej liczby porcji, ilość składników należy zwielokrotnić proporcjonalnie.

Przygotowanie
1. Opłucz małże
2. Na patelnię wlej 50-100ml wody oraz wrzuć małze (mogą być zamrożone)
3. Powoli dodawaj śmietanę, tak żeby się nie ścięła
4. Dodaj pozostałe składniki
5. Gotuj całość aż skorupy się pootwierają - zależnie od naczynia i mocy palnika (ja dusiłem na mniejszym ogniu ooło 15 minut)

Smacznego

Cześć wszystkim

Cześć wszystkim

Lubię zdrowo i ostro. Różnorodnie też i często. Uwielbiam to...gotowanie

www.facebook.com/lucifood - mój facebook kulinarny
www.lucifood.pl - mój blog kulinarny