Takiego przepisu na małże nie znałem. Muszę koniecznie wypróbować.Jadłem tylko raz w życiu małże pieczone w restauracji Mekong w Krakowie. Nawet mi smakowały. Szkoda, że nie mieszkam w dużym mieście, bo mam kłopot ze zdobyciem odpowiednich produktów.
Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
(źródła www.facebook.com/lucifood i www.lucifood.pl)
Porcji 1
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minut
Łączny czas 20 minut
Składniki
15-20 małży w skorupach
200ml śmietany 18%
cząber
liście szpinaku
czosnek
sól
Kilka słów
Prosty i szybki pomysł na weekend. Małże w wersji mrożonej znajdziemy w każdym supermarkecie - naturalnie jak uda się trafić na świeże, to będzie smaczniej (przymykamy oko na dobór, takich z zamrażarki). Pomysł naszedł mnie w zasadzie dlatego, że nie wiedziałem co zrobić z resztą zakupionej śmietany i czekającymi na zjedzenie liśćmi szpinaku. Całość duszona z cząbrem jest szalenie aromatyczna i smaczna. Przy takiej ilości jest też pożywna. W przypadku większej liczby porcji, ilość składników należy zwielokrotnić proporcjonalnie.
Przygotowanie
1. Opłucz małże
2. Na patelnię wlej 50-100ml wody oraz wrzuć małze (mogą być zamrożone)
3. Powoli dodawaj śmietanę, tak żeby się nie ścięła
4. Dodaj pozostałe składniki
5. Gotuj całość aż skorupy się pootwierają - zależnie od naczynia i mocy palnika (ja dusiłem na mniejszym ogniu ooło 15 minut)
Smacznego
Odpowiedz na/ edytuj Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
Obserwuj wątekOdp: Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
marynio
Małże w śmietanie z cząbrem i szpinakiem
grall
(źródła www.facebook.com/lucifood i www.lucifood.pl)
Porcji 1
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minut
Łączny czas 20 minut
Składniki
15-20 małży w skorupach
200ml śmietany 18%
cząber
liście szpinaku
czosnek
sól
Kilka słów
Prosty i szybki pomysł na weekend. Małże w wersji mrożonej znajdziemy w każdym supermarkecie - naturalnie jak uda się trafić na świeże, to będzie smaczniej (przymykamy oko na dobór, takich z zamrażarki). Pomysł naszedł mnie w zasadzie dlatego, że nie wiedziałem co zrobić z resztą zakupionej śmietany i czekającymi na zjedzenie liśćmi szpinaku. Całość duszona z cząbrem jest szalenie aromatyczna i smaczna. Przy takiej ilości jest też pożywna. W przypadku większej liczby porcji, ilość składników należy zwielokrotnić proporcjonalnie.
Przygotowanie
1. Opłucz małże
2. Na patelnię wlej 50-100ml wody oraz wrzuć małze (mogą być zamrożone)
3. Powoli dodawaj śmietanę, tak żeby się nie ścięła
4. Dodaj pozostałe składniki
5. Gotuj całość aż skorupy się pootwierają - zależnie od naczynia i mocy palnika (ja dusiłem na mniejszym ogniu ooło 15 minut)
Smacznego