Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

Bahus napisał(a): Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)
A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.

Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

cherry napisał(a): Bahus napisał(a): Osobiście za pieczonymi nie przepadam, ale pure z nich do pieczeni (kaczka, karkówka) to rewelacja. W kuchni francuskiej uważane za "dopust boży" ...

Bahus, a jak robisz pure z kasztanów? jestem w tej materii zupełnie zielona :/
Robie czesto pieczone kasztany.To bardzo proste.Patelnia teflonowa,lekko posmarowac oliwa z oliwek i kladziemy kasztany przykryc i pieczemy.

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

luna napisał(a): Dzisiaj grochowka, a cos mi sie wydaje, ze zrobie jeszcze placki ziemn.
To moje ulubione

Odp: Odp: Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację

elzbieta8960 napisał(a): Luna a Ty wiesz jaka laska zdrowa bedziesz po tej owsiance
Ja tez wczoraj owsianke na kolacje.

Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

caroline1983 napisał(a): msewka napisał(a): caroline1983 napisał(a): Jak wszyscy się chwalą to i ja się pochwalę. Wczoraj zdałam egzamin na operatora wózków widłowych i teraz mogę jeździć widlakiem
No, no jestem pod wrażeniem. Czy jest Ci to niezbędne w pracy, czy powód jest inny? Gratuluję!

Potrzebuje to do pracy, ale nawet spodobało mi sie, wbrew pozorom to nie jest trudne (dla tych co jeżdża samochodem, bo z tego co widziałam na kursie ludzie bez prawa jazdy maja trudności z jazdą).
To gratulacje.Moj znajomy pojechal do Polski aby zrobic te kursy bo taniej a mieszka w UK.