Tutaj macie parę ciekawych informacji o kasztanach jadalnych - http://www.megapedia.pl/kasztany-jadalne.html - opis produktu, zastosowanie, o tym jak przyrządzić Polecam przeczytać
Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree
Puree z kasztanów jadalnych.
1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.
Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.
Proporcja na 6 osób.
(zdjęcie z internetu)
A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.
To dawaj te przepisy tutaj...(nawet jeśli nie są Twoje... tyle że zaznacz to). Wkrótce będzie już można kupić kasztany, więc dobrze mieć przepisy
Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree
Puree z kasztanów jadalnych.
1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.
Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.
Proporcja na 6 osób.
(zdjęcie z internetu)
A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.
Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree
Puree z kasztanów jadalnych.
1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.
Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.
Proporcja na 6 osób.
(zdjęcie z internetu)
zmieniono 2 razy (ostatnio 21 wrz 2010 18:11 przez Bahus)
Mam pytanie, czy piekliście kiedyś kasztany? Moja babcia od kilku lat pielęgnuje własne drzewko, i dopiero teraz pomyślałam, że można je wykorzystać nie tylko do ozdoby ogródka. Jak je upiec (słyszałam, że takie są najsmaczniejsze).
Końcem października powinny być już dobre do zebrania
Kasztany jadalne - pieczenie
Obserwuj wątekOdp: Kasztany jadalne - pieczenie
gastronomix
Odp: Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
cherry
Czyli piecze się kasztany tak po prostu, bez konkretnego przyprawienia? a później trzeba je czymś dosmaczyć? jak to robicie?
Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
Bahus
To dawaj te przepisy tutaj...(nawet jeśli nie są Twoje... tyle że zaznacz to). Wkrótce będzie już można kupić kasztany, więc dobrze mieć przepisy
Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
iwi69
A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.
Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
iwi69
Robie czesto pieczone kasztany.To bardzo proste.Patelnia teflonowa,lekko posmarowac oliwa z oliwek i kladziemy kasztany przykryc i pieczemy.
Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
Bahus
Puree z kasztanów jadalnych.
1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.
Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.
Proporcja na 6 osób.
(zdjęcie z internetu)
Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
cherry
Bahus, a jak robisz pure z kasztanów? jestem w tej materii zupełnie zielona :/
Odp: Kasztany jadalne - pieczenie
Bahus
Kasztany jadalne - pieczenie
cherry
Końcem października powinny być już dobre do zebrania