Likiery i inne - przechowywanie

Szukam odpowiedzi na pytanie: jak długo i w jakich warunkach można przechowywać alkohole własnej produkcji?

Przede wszystkim problem mam z likierami takimi jak np. czekoladowym, śmietankowym czy jajecznym. Osobiście bardzo często przyrządzam likier czekoladowy, ale ponieważ używam do niego zarówno mleka skondensowanego jak i zwykłego lub śmietanki, nie wiem czy długie stanie mu nie zaszkodzi. Wszystko poddawane jest obróbce cieplnej.
Nie wiem jak długo taki likier mogę przechowywać, aby wciąż był zdatny do spożycia...
Ile czasu może on stać zamknięty w butelce, przez ile czasu będzie dobry po otwarciu? Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym związane?

Prawda taka, że jest bardzo dobry, więc szybko znika z butelki ale co z większą ilością?

Odp: Wasze ulubione przepisy i potrawy

U mnie najczęściej spaghetti z tuńczykiem Jak gotuję dla samej siebie to jestem monotematyczna, to jest danie mojego życia i mogłabym jej jeść bez przerwy. A przy tym tuńczyk jest zdrowy, więc nie szkodzi

Odp: Zaczarowane truskawki....

Śliczne te białe truskaweczki, nigdy, przyznam się szczerze, na żywo ich nie widziałam, tylko takie zwykłe najczerwieńsze. Słyszałam tylko z angielskiego kiedyś określenie na białe tryskawki - "pineaberries" czyli połączenie "pineapple"(ananasa) i "strawberries"(tryskawek).Czy one faktycznie tak smakują?

Odp: Grzyby mrożone

Pyza napisał(a): endrox87, taki zamrożony na surowo borowik dodany do potrawy smakuje jak świeżo zebrany - susz ma zupełnie inny smak i konsystencję.

Ja zwykle przesmażam grzyby na niewielkiej ilości masła i takie zamrażam. Surowo mrożone są świetne, ale zajmują więcej miejsca....

Nigdy nic prócz suszenia z grzybami nie robiłam... Pyzo, czy różnica jest aż tak wielka kiedy grzyby są mrożone lub najpierw smażone a później mrożone?

Mam też pytanie, czy mycie grzybów pod woda nie sprawia, że nasiąkają wodą i nie wpływa na nie w czasie mrożenia?

Jestem nowa w temacie a bardzo mnie to zaintrygowało