Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)

Witam,

Nie omieszkam dodać ciekawego wpisu dotyczącego pączków. Przepis znalazłem na stronie portal.notoeko,pl

Zaczynamy !

Składniki
- 2/3 szklanki mleka (polecamy mleko ryżowe)
- 15 g drożdży,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 25 g masła naturalnego,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- olej rzepakowy,
- 3 żółtka z wiejskich jaj,
- mąka do podsypywania (obojętnie jaka)

NADZIENIE:
Do naszych pączków polecamy przede wszystkim konfitury domowej roboty. Mogą to być konfitury śliwkowe, różane, truskawkowe. Wszystko według własnej koncepcji smakowej.


PRZYGOTOWANIE:

1. W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier trzcinowy, drożdże oraz masło. Wsypać dwie łyżki mąki. W ten sposób przygotowaną bazę zostawiamy i pozwalamy jej rosnąć.

2. Resztę mąki orkiszowej wsypać do miski, dodać żółtka oraz podrośniętą bazę. Mieszając wszystkie te składniki będziemy tworzyć ciasto. Musi być ono gęste i nieklejące. Jeśli ciasto jest klejące warto dodać trochę mąki. W ten sposó gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie.

3. Gdy nasze ciasto osiągnęło już oczekiwany rozmiar, należy je jeszcze raz przerobić, wyłożyć na stolnicę wcześniej posypaną mąką i delikatnie rozwałkować.

4. Można teraz przejść do kolejnej fazy, czyli wycinania kół. Koła należy nadziewać wybraną przez nas konfiturą, uformować kule i pozostawić do wyschnięcia.

5. W ten sposób przygotowane kule należy smażyć w głębokim oleju.

6. Usmażone pączki należy jeszcze odstawić na pewien czas by przystygły.

SMACZNEGO !

Odp: Wasze ulubione przepisy i potrawy

Oto jedna z moich ulubionych zup, choć na początku byłem nieco sceptyczny.

http://www.notoeko.pl/przepisy/obiady/przepis-na-zupe-kalafiorowa-z-platkami-owsianymi-i-koperkiem.html

Gorąco polecam !