NADZIENIE:
Do naszych pączków polecamy przede wszystkim konfitury domowej roboty. Mogą to być konfitury śliwkowe, różane, truskawkowe. Wszystko według własnej koncepcji smakowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier trzcinowy, drożdże oraz masło. Wsypać dwie łyżki mąki. W ten sposób przygotowaną bazę zostawiamy i pozwalamy jej rosnąć.
2. Resztę mąki orkiszowej wsypać do miski, dodać żółtka oraz podrośniętą bazę. Mieszając wszystkie te składniki będziemy tworzyć ciasto. Musi być ono gęste i nieklejące. Jeśli ciasto jest klejące warto dodać trochę mąki. W ten sposó gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie.
3. Gdy nasze ciasto osiągnęło już oczekiwany rozmiar, należy je jeszcze raz przerobić, wyłożyć na stolnicę wcześniej posypaną mąką i delikatnie rozwałkować.
4. Można teraz przejść do kolejnej fazy, czyli wycinania kół. Koła należy nadziewać wybraną przez nas konfiturą, uformować kule i pozostawić do wyschnięcia.
5. W ten sposób przygotowane kule należy smażyć w głębokim oleju.
6. Usmażone pączki należy jeszcze odstawić na pewien czas by przystygły.
SMACZNEGO !
Odpowiedz na/ edytuj Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Obserwuj wątekOdp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
ewela24
Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Sathi
Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
olmanka
Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Sathi
Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Karinkaa
Odp: Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
julcia12437
https://gotujmy.pl/paczki-z-budyniem-i-wiorkami-kokosowymi,przepisy,181496.html
Tłusty Czwartek = pączki jedzone z głową, czyli niskokaloryczne ;)
Kos
Nie omieszkam dodać ciekawego wpisu dotyczącego pączków. Przepis znalazłem na stronie portal.notoeko,pl
Zaczynamy !
Składniki
- 2/3 szklanki mleka (polecamy mleko ryżowe)
- 15 g drożdży,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 25 g masła naturalnego,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- olej rzepakowy,
- 3 żółtka z wiejskich jaj,
- mąka do podsypywania (obojętnie jaka)
NADZIENIE:
Do naszych pączków polecamy przede wszystkim konfitury domowej roboty. Mogą to być konfitury śliwkowe, różane, truskawkowe. Wszystko według własnej koncepcji smakowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. W lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier trzcinowy, drożdże oraz masło. Wsypać dwie łyżki mąki. W ten sposób przygotowaną bazę zostawiamy i pozwalamy jej rosnąć.
2. Resztę mąki orkiszowej wsypać do miski, dodać żółtka oraz podrośniętą bazę. Mieszając wszystkie te składniki będziemy tworzyć ciasto. Musi być ono gęste i nieklejące. Jeśli ciasto jest klejące warto dodać trochę mąki. W ten sposó gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie.
3. Gdy nasze ciasto osiągnęło już oczekiwany rozmiar, należy je jeszcze raz przerobić, wyłożyć na stolnicę wcześniej posypaną mąką i delikatnie rozwałkować.
4. Można teraz przejść do kolejnej fazy, czyli wycinania kół. Koła należy nadziewać wybraną przez nas konfiturą, uformować kule i pozostawić do wyschnięcia.
5. W ten sposób przygotowane kule należy smażyć w głębokim oleju.
6. Usmażone pączki należy jeszcze odstawić na pewien czas by przystygły.
SMACZNEGO !