Lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Bywam na wielu stronach kulinarnych..Moja kuchnia jest kolorowa i znajdziecie tu wszystko. A co w życiu? Jeden sezon letni pracowałam w Greckiej restauracji, przywiozłam stamtąd całą motywację i chęć do gotowania. Fotografia to moje hobby.
Mój blog kulinarny http://www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/
zapraszam

Radość przeżywa się tylko wtedy, gdy sprawia się ją innym.

Odp: Parzenie kawy

Lubię kawę Grecką ale tu niestety niema takiej... chodzi za mną tamten aromacik

Jest przyrządzana w mosiężnych lub miedzianych rondelkach z długą rączką (tygielek, po Grecku briki ) Podaje się napój bardzo słodki. Używa się do jego przyrządzania kawy bardzo drobno zmielonej, na mączkę.

Należy wziąć 1 łyżeczkę na na każdą porcję, wymieszać z taką samą ilością cukru i wlać odpowiednią ilość wody, aby otrzymać żądaną liczbę małych porcji. Postawić naczynie na malutkim ogniu, zagotować nie mieszając, zestawić z ognia i znów postawić na ogniu i zagotować; napój tym razem się spieni. Zamieszać i zdjąć z ognia. Poczekać 20 sek. i zagotować po raz trzeci. Zamieszać odczekac chwilke az osad opadnie i napełnić filiżanki kawą.

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Bahus napisał(a): W swoim kulinarnym życiu miałem okazję być wielokrotnie jurorem. Powiem Wam szczerze z takim talentem jaki ma Luna 19 spotkałem się tylko parę razy. Luna tak trzymaj, a wróżę Ci sukcesy nie tylko na kulinarnych stronach....a wiem co mówię...temat troszkę znam


Dziękuję Bahus, to dla mnie bardzo duże wyróżnienie
Ale nie chwal mnie tak bo sie zawstydziłam ... przyznam ze bardzo miło.
a co do sukcesów... noo chcialabym jeszcze zrobić "coś" (...) ale z tym to tak troche trudniej.

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Sarenka napisał(a): Uwielbiam fotografie naszej utalentowanej Luny, moglabym je ogladac godzinami i nie miec dosc...


Dziękuję Sarenko jest mi bardzo milo .. Fotografia to moja pasja i nieważne co fotografuję, zawsze się przykładam

Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Bahus napisał(a): luna19 napisał(a): U mnie dzis kuchnia Roberta Sowy, Gotowalam dania na konkursik ..
pychota . ale sie dziś objadlam

Wygląda przepysznie ...ale co to za potrawa? Bo "kuchnia Roberta Sowy" to nieco ogólnie



aaaa no tak nie napisalam .. zezarłam i o nazwie zapomnialam
juz sie poprawiam ..
Zapiekany filet z okonia ze szpinakiem, orzechami i rodzynkami
Jesienna zupa z fasolą i makaronem

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie dzis kuchnia Roberta Sowy, Gotowalam dania na konkursik ..
pychota . ale sie dziś objadlam

Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

Henia napisał(a): luna19 napisał(a): Henia napisał(a): Chciałam się pochwalić tylko raz! Czasem od przybytku też głowa boli!
Heniu ja tez takie rzeczy robię ... poszukalam fotki bo cześć jusz poszla do ludzi .. czasem rzucam cos komuś w prezencie ..
Przepiękne są Twoje obrazki!

robię nie tylko obrazki.. wlasciwie to roblam bo oststnio to troche mniej..
nie ma takiej potrzeby, szuflady szmatkami zawalone wiec przystopowałam z robótkami. Ale byl taki czas ze robilm po całych dniach. Jak neta w domu nie mialam hihihih

Odp: Odp: Chwalimy się;

Henia napisał(a): Chciałam się pochwalić tylko raz! Czasem od przybytku też głowa boli!
Heniu ja tez takie rzeczy robię ... poszukalam fotki bo cześć jusz poszla do ludzi .. czasem rzucam cos komuś w prezencie ..

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

misia53 napisał(a): A u mnie jak nie w piątek. Wczoraj upiekłam Arkowi do Krakowa to ptaszysko a on się wypiął na moją kaczkę i pojechał bez.

haha no to pojesz sobie sama pyszna kaczucha ...mniam

Odp: Gawędy o bigosie.

lubimy lubimy
Nie bardzo lubię dyskutowac na temat bigosu dlatego ze kazdy region gotuje bigos inaczej i to wlasnie jego jest najlepszy .. Jadlam kiedys bigos pod Warszawą i powiem szczeże ze gorszego nie jadlam w życiu.. Jak zobaczylam to na talerzu to pomyślalam ze gospodyni go po prostu nie dokonczyla doprawiac.. wygladal troche jak kapuśniak na żeberkach..
Osobiście gotuję kilka roznych rodzajów.. I będzie to świąteczny ten z najwiekszą ilością miesa i przypraw ; grzybki, śliwki suszone, koniecznie jałowiec i czasem wino. Dodaję koncentrat pomidorowy i podprawiam sosem pieczeniowym. (nie używam zasmażek) tylko w wyjątkowych sytuacjach .. Wiem ze odezwą sie tu panie ktore nie dodają koncentratu ale co tam.. mnie smakuje taki jak gotuje moja mama i juz. Czasem gotuję bigosik ze słodkiej kapusty, taki na szybko , kawalek podsmażanego indyka boczek , kiełbasa przyprawy (dużo przypraw) .. i tez pomidory. Tak po prostu gotuje sie w moich Lubelskich stronach. I tu nie ma jakiegoś konkretnego przepisu .. raczej intuicja podczas gotowania .


Dodam tu jeszcze taką historyjkę Przyjechala kiedys kuzynka z Niemiec ze swoim facetem Niemcem na wesele .. A tam jest tak, ze jak inni dowiadują sie ze ktos jedzie do polski to koniecznie musi w polsce spróbować bigosu i opowiedzieć jak tez ten przysmak smakuje. No i kiedy bigos wylądowal na stole to on za żadne skarby nie chcial tego spróbowac bo mu to źle wyglądało... a ze nikt niemieckiego nie znal a on nie znal Polskiego zdany byl tylko na kuzynke ... Jakos udalo jej sie przetlumaczyć by skosztowal ... no i .... i dopiero zaczął jeść, przysiadł sie do michy na dobre haha kazal sobie nałożyć też w słoik zeby na drugi dzień jeszcze raz posmakować

Odp: co dzisiaj na obiad?

super super Buniu ja coś poszaleję jutro dzis mi produktow zabrakło
wiec na obiadek morszczuk w marchewce i pieczarkach