Odp: Pomocy! Krem!

acha i zapomnialam napisac ze czekolady bialej zawsze sie daje wiecej jak ciemnej i jezeli krem jest "za rzadki" czy za plynny wystarczy na gora pol godzinki odstawic w zimniejsze miejsce wtedy troszke ztwardnieje i swietnie sie nim przez "rekaw" wyciska
powodzenia

Odp: Pomocy! Krem!

Noruas natknelam sie niedawno na wspanialy krem czekoladowy i chetnie sie z toba nim podziele,wychodzi zawsze i jest przepyszny
250g bialej czekolady badz kuvatury(ja robilam takze z ciemnej i bardziej mi smakowala)
100ml smietany kremowli(min 30%)
250g miekkiego masla
50g cukru pudru
Smietane zagotowac badz podgrzac na tyle zeby byla bardzo ciepla,nastepnie zalac nia czekolade(najlepiej pokroic na kawaleczki zeby szybko sie roztopila)
w miedzyczasie utrzec maslo z cukrem pudrem na gladka puszysta mase a nastepnie razem polaczyc i mikserem wymieszac
masa "na poczatku" ma wyjatkowo miekka konsystencje ale po ostygnieciu jest naprawde "zcieta" (o ile mozna to tak nazwac)
nadaje sie super na tarty i na torty ktore sa prtzykrywane Fondantem(masa plastyczna) albo masa marcepanowa,swietnie sie nia modeluje torta ktory ma byc przykryty
przepis ma ze strony niemieckiej,jezeli bedziesz zainteresowana wkleje ci linka tam takze znajdziesz zdiecia
ja modelowalam dwa torty ta masa i musze ci powiedziec ze naprawde po "przestygnieciu" jest fest i smakuje bardzo dobrze