Musisz koniecznie schłodzić krem wtedy stanie się bardziej sztywny i nie będzie problemów z ozdabianie
Pozdrawiam
Misia14 i Romeczka- dokładnie w tym tkwił problem, schłodziła, ubiłam i jest ślicznie ! Że też sama o tym nie pomyślałam!
Teraz już wiem, czemu do tej pory unikałam cukiernictwa, zupełnie brak mi cierpliwości.
Za wszytskie rady bardzo dziękuję bo każda jest niesamowicie cenna i postaram się pamiętać o nich na przyszłość.
A oto co mi wyszło
Noruas natknelam sie niedawno na wspanialy krem czekoladowy i chetnie sie z toba nim podziele,wychodzi zawsze i jest przepyszny
250g bialej czekolady badz kuvatury(ja robilam takze z ciemnej i bardziej mi smakowala)
100ml smietany kremowli(min 30%)
250g miekkiego masla
50g cukru pudru
Smietane zagotowac badz podgrzac na tyle zeby byla bardzo ciepla,nastepnie zalac nia czekolade(najlepiej pokroic na kawaleczki zeby szybko sie roztopila)
w miedzyczasie utrzec maslo z cukrem pudrem na gladka puszysta mase a nastepnie razem polaczyc i mikserem wymieszac
masa "na poczatku" ma wyjatkowo miekka konsystencje ale po ostygnieciu jest naprawde "zcieta" (o ile mozna to tak nazwac)
nadaje sie super na tarty i na torty ktore sa prtzykrywane Fondantem(masa plastyczna) albo masa marcepanowa,swietnie sie nia modeluje torta ktory ma byc przykryty
przepis ma ze strony niemieckiej,jezeli bedziesz zainteresowana wkleje ci linka tam takze znajdziesz zdiecia
ja modelowalam dwa torty ta masa i musze ci powiedziec ze naprawde po "przestygnieciu" jest fest i smakuje bardzo dobrze
Dziękuję ślicznie za Twoje wszystkie rady, już się biorę za przepisywanie przepisu do zeszytu.
acha i zapomnialam napisac ze czekolady bialej zawsze sie daje wiecej jak ciemnej i jezeli krem jest "za rzadki" czy za plynny wystarczy na gora pol godzinki odstawic w zimniejsze miejsce wtedy troszke ztwardnieje i swietnie sie nim przez "rekaw" wyciska
powodzenia
Noruas natknelam sie niedawno na wspanialy krem czekoladowy i chetnie sie z toba nim podziele,wychodzi zawsze i jest przepyszny
250g bialej czekolady badz kuvatury(ja robilam takze z ciemnej i bardziej mi smakowala)
100ml smietany kremowli(min 30%)
250g miekkiego masla
50g cukru pudru
Smietane zagotowac badz podgrzac na tyle zeby byla bardzo ciepla,nastepnie zalac nia czekolade(najlepiej pokroic na kawaleczki zeby szybko sie roztopila)
w miedzyczasie utrzec maslo z cukrem pudrem na gladka puszysta mase a nastepnie razem polaczyc i mikserem wymieszac
masa "na poczatku" ma wyjatkowo miekka konsystencje ale po ostygnieciu jest naprawde "zcieta" (o ile mozna to tak nazwac)
nadaje sie super na tarty i na torty ktore sa prtzykrywane Fondantem(masa plastyczna) albo masa marcepanowa,swietnie sie nia modeluje torta ktory ma byc przykryty
przepis ma ze strony niemieckiej,jezeli bedziesz zainteresowana wkleje ci linka tam takze znajdziesz zdiecia
ja modelowalam dwa torty ta masa i musze ci powiedziec ze naprawde po "przestygnieciu" jest fest i smakuje bardzo dobrze
ymażyła mi się tarta czekoladowa z kremem z białej czekolady.
O ile tarta wyszła to krem...
Może dałaś złe proporcje ?
Najlepiej dać 500 ml śmietany i 300 g czekolady i nie ma prawa się nie udać. Ja taki krem robię z gorzka czekoladą.
Może pomoże żelatyna albo galaretka owocowa rozrobiona w małej ilości wody dodana lekko tężejąca i potem trzeba trochę schłodzić aby masa dała się nakładać szprycą. Ale galaretka troszkę może zmienić smak i kolor.
Zrobiłam 75 gram czekolady na 100 śmietanki, nie duże proporcje bo testowo...
Dziękuję ślicznie za tyle odpowiedzi
Nie pomyślałam o schłodzeniu i to pewnie jest problem.
Pomocy! Krem!
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Pomocy! Krem!
misia14
Odp: Odp: Pomocy! Krem!
Noruas
Misia14 i Romeczka- dokładnie w tym tkwił problem, schłodziła, ubiłam i jest ślicznie ! Że też sama o tym nie pomyślałam!
Teraz już wiem, czemu do tej pory unikałam cukiernictwa, zupełnie brak mi cierpliwości.
Za wszytskie rady bardzo dziękuję bo każda jest niesamowicie cenna i postaram się pamiętać o nich na przyszłość.
A oto co mi wyszło
Odp: Pomocy! Krem!
Romeczka
Pozdrawiam
Odp: Pomocy! Krem!
kuchareczka1
Odp: Odp: Pomocy! Krem!
Noruas
Dziękuję ślicznie za Twoje wszystkie rady, już się biorę za przepisywanie przepisu do zeszytu.
To wręcz cudowne, ze mi tak pomagacie
Odp: Odp: Odp: Odp: Pomocy! Krem!
Noruas
Nie szkodzi, rada zawsze się przyda na przyszłość A mogłabyś (jeśli masz czas) podać proporcje co dokładnie i jak dodajesz?
Odp: Odp: Odp: Pomocy! Krem!
julcia12437
Odp: Pomocy! Krem!
meggii791
powodzenia
Odp: Pomocy! Krem!
meggii791
250g bialej czekolady badz kuvatury(ja robilam takze z ciemnej i bardziej mi smakowala)
100ml smietany kremowli(min 30%)
250g miekkiego masla
50g cukru pudru
Smietane zagotowac badz podgrzac na tyle zeby byla bardzo ciepla,nastepnie zalac nia czekolade(najlepiej pokroic na kawaleczki zeby szybko sie roztopila)
w miedzyczasie utrzec maslo z cukrem pudrem na gladka puszysta mase a nastepnie razem polaczyc i mikserem wymieszac
masa "na poczatku" ma wyjatkowo miekka konsystencje ale po ostygnieciu jest naprawde "zcieta" (o ile mozna to tak nazwac)
nadaje sie super na tarty i na torty ktore sa prtzykrywane Fondantem(masa plastyczna) albo masa marcepanowa,swietnie sie nia modeluje torta ktory ma byc przykryty
przepis ma ze strony niemieckiej,jezeli bedziesz zainteresowana wkleje ci linka tam takze znajdziesz zdiecia
ja modelowalam dwa torty ta masa i musze ci powiedziec ze naprawde po "przestygnieciu" jest fest i smakuje bardzo dobrze
Odp: Odp: Pomocy! Krem!
Noruas
Zrobiłam 75 gram czekolady na 100 śmietanki, nie duże proporcje bo testowo...
Dziękuję ślicznie za tyle odpowiedzi
Nie pomyślałam o schłodzeniu i to pewnie jest problem.