Odp: Ciepła woda do spirytusu - to niedobrze?

Alkohol etylowy paruje w ponad 70 stopniach C. To musiała by być wrząca woda, by po dolaniu do zimnego spirytusu popsuła jego jakość. Nie ma potrzeby się martwić

Pozdrawiam,
Przemysław Ziemichód | Przefermentuj.to

Odp: Wino czuć octem - pomocy

Proponuje siarkowanie, klarowanie preparatem typu klarwin (jeśli nie jest klarowne) i szybkie wypicie.
Ewentualnie, sposób polecany przez K. Hawkinsa : należy sporządzić nową matkę drożdżową i stopniowo wlewać do niej zaoctowane wino (tak,by za każdym razem zaoctowanego wina było mniej niż drożdży). Polecam mój artykuł na temat octującego wina - opisuje w nim krok po kroku jak sobie z tym problemem poradzić

http://www.przefermentuj.to/2011/10/zaoctowane-wino-%E2%80%93-jak-sobie-z-nim-radzic/

Pozdrawiam, Przemysław Ziemichód | Przefermentuj.to