zamienniki (np. maslo na awokado) a ciasto

Hello.
Mam pewien problem : chcialabym zrobic tarte cytrynowa z beza, ale zamiast masla chcialabym dodac awokado (robiac krem,m ale tez kruche ciasto jako spod).

Czy ktos z Was juz probowal to zrobic? Jaki jest tego efekt?

Chcicialabym tez dodac ksylitol zamiast cukru - w jakich proporcjach w stosunku do cukru z przepisu powinnam go dodac?

Czy robiac kruche ciasto moge dodac zamiast maki pszennej, make orkiszowa?

Wiem, ze ta tarta juz nie bedzie taka cudowna jak w przepisie, ale i tak chcialabym sprobowac. A zeby nie marnowac skladnikow na proby, zwracam sie do Was. ;-)

Dziekuje i pozdrawiam.


Ps.: oto przepis z kwestiasmaku.com, ktory chcialabym przerobic :

kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_cytrynowa_z_beza/przepis.html