Biała kiełbasa w pomidorach
Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 1 godzina
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 4 porcje
0,6 kg białej cieńkiej kiełbasy
2 duże cebule
1 duża puszka pomidorów
bazylia, oregano, sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Igłą należy ponakłuwać kiełbasę, żeby w czasie duszenia nie eksplodowała! Pamiętaj, żeby nie wkładać igły do naczynia - grozi śmiercią!
2.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić: pomidory razem z zalewą, cebulę pokrojoną w półksiężyce i oczywiście kiełbasę!
3.
Doprawić indywidyalnie do smaku pieprzem i ziołami, np. bazylią, oregano itp.
4.
Zagotować i od tego momentu dusić na bardzo małym ogniu około 45 minut.
5.
Podawać na ciepło z pieczywem. Znam takich co i na zimno każdą ilość opanują! Smacznego!
Po wiecej przepisów zapraszam na mojego bloga
www.arek-ciekaweposty.pl
Bliny z ziemniaków i mąki gryczanej
Bliny z ziemniaków i mąki gryczanej
Składniki
5 dużych ziemniaków, 2 łyżki mąki gryczanej, 2 jaja, 2 dag
drożdży, po pół szklanki piwa i mleka, sól, olej do smażenia
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę i żółtka, starannie
wymieszać. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą ziemniaczaną. Mleko lekko
podgrzać, wlać do drożdży i wymieszać z ciastem. Nadal mieszając, wlać letnie piwo.
Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie na małą patelnię z rozgrzanym
olejem nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placki wielkości patelni. Podawać gorące.
Do polania podać stopione masło i śmietanę. (100 g - 130 kcal).
Po wiecej przepisów zapraszam na mojego bloga
www.arek-ciekaweposty.pl
Placki z pieczarkami i bekonem
Sposób przyrządzania
Składniki
1 kg ziemniaków, 20 ag pieczarek, cebula, 15 dag bekonu, 2 jaja,
3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki, pół łyżeczki mielonego
kminku, pieprz, sól, tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, bekon pokroić w kostkę ,
pieczarki w plasterki. Na patelni na małym ogniu poddusić bekon cebulą i pieczarkami,
dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać jajami, śmietaną, mąką, prawami.Smażyć obu
stron na złoto.
Rada: Zamiast bekonu i pieczarek do masy ziemniaczanej można dodać mielone mięso.
1 porcja zawiera: 11,2 g białka, 31,4 g tłuszczu, 4 g błonnika, 148 mg cholesterolu.
Autor: Arek Zielonka o 02:42
Po wiecej przepisów zapraszam na mojego bloga
www.arek-ciekaweposty.pl
Na barszcz: 1,5 kg buraków, kromka razowego
chleba, pęczek włoszczyzny bez kapusty,
4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, sok z cytryny,
cukier, sól i pieprz
na uszka: 50 dag mąki pszennej, l jajo, sól,
10 dag suszonych grzybów (najlepiej
prawdziwków), 2 łyżki masła, l cebula, może
być bułka tarta do zagęszczenia farszu
5 dni przed gotowaniem barszczu z połowy buraków przygotowujemy zakwas. Do szklanego lub kamiennego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, zalewamy przegotowaną; ciepła wodą, tak by zakrywała buraki. Na wierzchu kładziemy kronikę razowego chleba. Możemy dodać czosnek. Z włoszczyzny ł i przypraw gotujemy esencjonalny wywar. Pozostałe buraki gotujemy lub pieczemy •w łupinach, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru i lo-ótko gotujemy, aby barszcz nie zmętniał. Przecedzamy i dolewamy przecedzony zakwas, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i majerankiem. Przygotowujemy uszka po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem. '
Po wiecej przepisów zapraszam na mojego bloga
www.arek-ciekaweposty.pl
Odp: Biała kiełbasa w pomidorach
blog kuchnia, zrowie, technologia