Odp: Witam wszystkich:):)
- Forum: Witam wszystkich:):)
Najniższe ukłony Szanownym Paniom !
Serdecznie witam Szanownych Panów !
Początki zawsze są trudne bez wsparcia przychylnych ludzi. A ja zaczynam. Podstawowe pytanie brzmi: po co tutaj jestem ? Na pewno nie dlatego, jak zauważyłem gdzieś na portalu, że " Gotuję, bo lubię ! ". Też chciałbym lubić gotowanie, ale nie potrafię, bo gotować nie umie. Myślę, że właśnie dlatego tu jestem, żeby choć trochę czegoś się dowiedzieć o gotowaniu a może i się nauczyć. Żona umie gotować ale ona pracuje. Ja nie umie gotować ale jestem na emeryturze, więc raczej powinienem próbować coś gotować. Na razie jedno jest pewne - lubię jeść i chyba na początek to też już coś.
Czuję się niepewnie i nieswojo, bo nie wiem jak taki debiutant jak ja powinien się zachować i co na wstępie powiedzieć Państwu, żeby było to zgodne z zasadami kulinarnego savoir-vivre'u. Niby regulamin portalu przeczytałem,lecz słowa nakazów nigdy nie zastępują obowiązujących zwyczajów. Pozostaje mi tylko liczyć na Państwa wyrozumiałość, bo wiem z autopsji, że ludzie co gotują i karmią innych ludzi, są pogodni, otwarci i życzliwi, więc skoro Państwo tacy jesteście to mam szansę, że przy moich ewentualnych potknięciach nikt nie zachowa wobec mnie urazy tak daleko posuniętej, że nie da się przeprosić. Na wstępie mam dowód przychylnego potraktowania mnie przez Państwa, bo otrzymałem rangę" Kuchcik ", zaś każdy bez trudu może stwierdzić, że zasługuję co najwyżej na stanowisko - młodszy pomocnik pomocnika kuchcika.
Ale póki co,chyba powinienem zacząć od czytania i myślę, że chyba zacząć trzeba od dokładnego poznania mapy naszego (w zasadzie to Państwa) portalu, po czym zająć się szkoleniem teoretycznym. Nie wiem też jeszcze czy wolno mi i w jaki sposób zwracać się z pytaniami do specjalistów sztuki kulinarnej. Tutaj nie mam najmniejszych wątpliwości, że potrafić przyrządzić smaczne posiłki to prawdziwa sztuka, porównywalna ze sztukami pięknymi. Na potwierdzenie tego, wielki smakosz i wybitny znawca sztuki kulinarnej, Anthelme Brillat-Savarin powiedział: " Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy ".
Z poważaniem
waldros