hi hi hi! Oczywiscie jak zrobi to koneser to takie to sliczne.Zobacz na przepisy Macka cos tam pieczone w woreczku, a same wlewanie oleju do woreczka-kunszt istny kunszt .Ja raczej cytowalam taki napis na koszulce jestem tym co jem
Ja mialam kiedys ziemniaka....
Tokijko- to chyba nie jest do końca tak z tym aforyzmem - myśl jest głębsza .Jeśli ktoś je fast- foody to :
- jest niecierpliwy = bo decyduje się na posiłek podany w 5 minut
-nie ma czasu - z tego samego powodu
- jet na wakacjach i chce po prostu cos zjeść
- nie przywiązuje uwagi do tego co i gdzie je - po prostu je
-nie ma gdzie gotowac bo np mieszka na stancji
Lub kilka z tych możliwości na raz .
A co powiesz na pierś z kurczaka i frytki przyniesione z KFC do domu - na spokojnie , przy stole - niby to samo a nie to samo .
Sposób gotowania, podawania, zachowania przy stole mówi bardzo dużo o charakterze człowieka - nie tylko o jego gustach kulinarnych .
I o to w tym chodzi .
Ja też jadam Fast-Foody .Tu sa piersi i frytki z KFC
Każdy kto czytuje ,, Fizjologię smaku " i cytuje Savarina da sobie radę w kuchni .
Polecam z aforyzmów Profesora dwa :
,, Zwierzęta się wypasają , człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny "
i drugi
,,Powiedz mi , co jesz , a powiem ci , kim jesteś "
Wszystkim którzy nie znają tej książki przy okazji gorąco ją polecam .Skrzyżowanie traktatu filozoficznego z gawędziarstwem kulinarnym + omówienia doskonałych potraw to lektura doskonale poprawiająca humor .
[/qu
zmieniono 1 raz (ostatnio 04 paź 2009 07:28 przez tokijka)
Witam
Każdy kto czytuje ,, Fizjologię smaku " i cytuje Savarina da sobie radę w kuchni .
Polecam z aforyzmów Profesora dwa :
,, Zwierzęta się wypasają , człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny "
i drugi
,,Powiedz mi , co jesz , a powiem ci , kim jesteś "
Wszystkim którzy nie znają tej książki przy okazji gorąco ją polecam .Skrzyżowanie traktatu filozoficznego z gawędziarstwem kulinarnym + omówienia doskonałych potraw to lektura doskonale poprawiająca humor .
Witaj waldros!
Z pewnością znajdziesz tu sporo fajnych przepisów . Porady też otrzymasz od naszych zdolnych kuchareczek, których tu nie brakuje (przepraszam , panowie też tu są) I zgodnie z zasadą "kto pyta nie błądzi " do dzieła![
Początki zawsze są trudne bez wsparcia przychylnych ludzi. A ja zaczynam. Podstawowe pytanie brzmi: po co tutaj jestem ? Na pewno nie dlatego, jak zauważyłem gdzieś na portalu, że " Gotuję, bo lubię ! ". Też chciałbym lubić gotowanie, ale nie potrafię, bo gotować nie umie. Myślę, że właśnie dlatego tu jestem, żeby choć trochę czegoś się dowiedzieć o gotowaniu a może i się nauczyć. Żona umie gotować ale ona pracuje. Ja nie umie gotować ale jestem na emeryturze, więc raczej powinienem próbować coś gotować. Na razie jedno jest pewne - lubię jeść i chyba na początek to też już coś.
Czuję się niepewnie i nieswojo, bo nie wiem jak taki debiutant jak ja powinien się zachować i co na wstępie powiedzieć Państwu, żeby było to zgodne z zasadami kulinarnego savoir-vivre'u. Niby regulamin portalu przeczytałem,lecz słowa nakazów nigdy nie zastępują obowiązujących zwyczajów. Pozostaje mi tylko liczyć na Państwa wyrozumiałość, bo wiem z autopsji, że ludzie co gotują i karmią innych ludzi, są pogodni, otwarci i życzliwi, więc skoro Państwo tacy jesteście to mam szansę, że przy moich ewentualnych potknięciach nikt nie zachowa wobec mnie urazy tak daleko posuniętej, że nie da się przeprosić. Na wstępie mam dowód przychylnego potraktowania mnie przez Państwa, bo otrzymałem rangę" Kuchcik ", zaś każdy bez trudu może stwierdzić, że zasługuję co najwyżej na stanowisko - młodszy pomocnik pomocnika kuchcika.
Ale póki co,chyba powinienem zacząć od czytania i myślę, że chyba zacząć trzeba od dokładnego poznania mapy naszego (w zasadzie to Państwa) portalu, po czym zająć się szkoleniem teoretycznym. Nie wiem też jeszcze czy wolno mi i w jaki sposób zwracać się z pytaniami do specjalistów sztuki kulinarnej. Tutaj nie mam najmniejszych wątpliwości, że potrafić przyrządzić smaczne posiłki to prawdziwa sztuka, porównywalna ze sztukami pięknymi. Na potwierdzenie tego, wielki smakosz i wybitny znawca sztuki kulinarnej, Anthelme Brillat-Savarin powiedział: " Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy ".
Witam wszystkich:):)
Obserwuj wątekOdp: Witam wszystkich:):)
Ja mialam kiedys ziemniaka....
Odp: Witam wszystkich:):)
Babciagramolka
- jest niecierpliwy = bo decyduje się na posiłek podany w 5 minut
-nie ma czasu - z tego samego powodu
- jet na wakacjach i chce po prostu cos zjeść
- nie przywiązuje uwagi do tego co i gdzie je - po prostu je
-nie ma gdzie gotowac bo np mieszka na stancji
Lub kilka z tych możliwości na raz .
A co powiesz na pierś z kurczaka i frytki przyniesione z KFC do domu - na spokojnie , przy stole - niby to samo a nie to samo .
Sposób gotowania, podawania, zachowania przy stole mówi bardzo dużo o charakterze człowieka - nie tylko o jego gustach kulinarnych .
I o to w tym chodzi .
Ja też jadam Fast-Foody .Tu sa piersi i frytki z KFC
Odp: Odp: Odp: Witam wszystkich:):)
czyli ten co je fast food- tani ,szybki i do d..y?
Waldros jak masz pytania to w.., pytaj, zawsze ktos odpowie.
Odp: Odp: Witam wszystkich:):)
Każdy kto czytuje ,, Fizjologię smaku " i cytuje Savarina da sobie radę w kuchni .
Polecam z aforyzmów Profesora dwa :
,, Zwierzęta się wypasają , człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny "
i drugi
,,Powiedz mi , co jesz , a powiem ci , kim jesteś "
Wszystkim którzy nie znają tej książki przy okazji gorąco ją polecam .Skrzyżowanie traktatu filozoficznego z gawędziarstwem kulinarnym + omówienia doskonałych potraw to lektura doskonale poprawiająca humor .
[/qu
Odp: Witam wszystkich:):)
Babciagramolka
Każdy kto czytuje ,, Fizjologię smaku " i cytuje Savarina da sobie radę w kuchni .
Polecam z aforyzmów Profesora dwa :
,, Zwierzęta się wypasają , człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny "
i drugi
,,Powiedz mi , co jesz , a powiem ci , kim jesteś "
Wszystkim którzy nie znają tej książki przy okazji gorąco ją polecam .Skrzyżowanie traktatu filozoficznego z gawędziarstwem kulinarnym + omówienia doskonałych potraw to lektura doskonale poprawiająca humor .
Odp: Witam wszystkich:):)
misia53
Z pewnością znajdziesz tu sporo fajnych przepisów . Porady też otrzymasz od naszych zdolnych kuchareczek, których tu nie brakuje (przepraszam , panowie też tu są) I zgodnie z zasadą "kto pyta nie błądzi " do dzieła![
Odp: Witam wszystkich:):)
waldros
Serdecznie witam Szanownych Panów !
Początki zawsze są trudne bez wsparcia przychylnych ludzi. A ja zaczynam. Podstawowe pytanie brzmi: po co tutaj jestem ? Na pewno nie dlatego, jak zauważyłem gdzieś na portalu, że " Gotuję, bo lubię ! ". Też chciałbym lubić gotowanie, ale nie potrafię, bo gotować nie umie. Myślę, że właśnie dlatego tu jestem, żeby choć trochę czegoś się dowiedzieć o gotowaniu a może i się nauczyć. Żona umie gotować ale ona pracuje. Ja nie umie gotować ale jestem na emeryturze, więc raczej powinienem próbować coś gotować. Na razie jedno jest pewne - lubię jeść i chyba na początek to też już coś.
Czuję się niepewnie i nieswojo, bo nie wiem jak taki debiutant jak ja powinien się zachować i co na wstępie powiedzieć Państwu, żeby było to zgodne z zasadami kulinarnego savoir-vivre'u. Niby regulamin portalu przeczytałem,lecz słowa nakazów nigdy nie zastępują obowiązujących zwyczajów. Pozostaje mi tylko liczyć na Państwa wyrozumiałość, bo wiem z autopsji, że ludzie co gotują i karmią innych ludzi, są pogodni, otwarci i życzliwi, więc skoro Państwo tacy jesteście to mam szansę, że przy moich ewentualnych potknięciach nikt nie zachowa wobec mnie urazy tak daleko posuniętej, że nie da się przeprosić. Na wstępie mam dowód przychylnego potraktowania mnie przez Państwa, bo otrzymałem rangę" Kuchcik ", zaś każdy bez trudu może stwierdzić, że zasługuję co najwyżej na stanowisko - młodszy pomocnik pomocnika kuchcika.
Ale póki co,chyba powinienem zacząć od czytania i myślę, że chyba zacząć trzeba od dokładnego poznania mapy naszego (w zasadzie to Państwa) portalu, po czym zająć się szkoleniem teoretycznym. Nie wiem też jeszcze czy wolno mi i w jaki sposób zwracać się z pytaniami do specjalistów sztuki kulinarnej. Tutaj nie mam najmniejszych wątpliwości, że potrafić przyrządzić smaczne posiłki to prawdziwa sztuka, porównywalna ze sztukami pięknymi. Na potwierdzenie tego, wielki smakosz i wybitny znawca sztuki kulinarnej, Anthelme Brillat-Savarin powiedział: " Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy ".
Z poważaniem
waldros
Odp: Witam wszystkich:):)
tedy707
Odp: Witam wszystkich:):)
Termar
Odp: Odp: Odp: Witam wszystkich:):)
Babciagramolka