Słownik kulinarny

m

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana
fot. Fotolia
Mąka ziemniaczana jest produktem otrzymanym z bulw pędowych ziemniaków. Jest to proces składający się z kilku etapów. Najpierw przeznaczone ziemniaki myje się, następnie rozdrabnia się, wypłukuje  z nich skrobię i osadza jej około 12%. Następnie otrzymany krochmal poddawany jest oczyszczeniu, suszeniu i przesianiu. Mąka ziemniaczana produkowana jest z odmian ziemniaków o dużej zawartości skrobi.

Właściwości

Mąka ziemniaczana jest barwy białej, bezzapachowa i bezsmakowa. Ściśnięta w dłoni charakterystycznie „skrzypi”.  Jest trudno rozpuszczalna w zimnej wodzie. Zawiera przede wszystkim skrobię. Wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek do placków, zagęszczacz potraw, czy jako podstawowy składnik klusek i pyz. W przemyśle służy do nadawania produktom określonej formy i konsystencji, a także chroni je przed szkodliwym działaniem wilgoci, co pozwala na dłuższe ich przechowywanie.

Działanie

Mąka ziemniaczana jest stosowana nie tylko w sztuce kulinarnej, ale także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Od wieków stosowana w medycynie ludowej. Najbardziej znane działanie mąki ziemniaczanej to jako talk na różne obtarcia. Znane też są lecznicze kąpiele w mące ziemniaczanej, które korzystnie wpływają na różnego rodzaju choroby skóry, wysypki, świąd.  Dawniej wykorzystywano mąkę ziemniaczaną jako puder w pielęgnacji niemowląt. Obecnie coraz bardziej rozpowszechniane są wśród pań upiększające maseczki z wykorzystaniem tej mąki. Stosowany  jest także jako puder matujący skórę, który nie wysusza cery i nie zatyka porów.

Zastosowanie

Najczęściej wykorzystuje się ją jako bazę przy produkcji kisielów i budyniów. Dodawana jest do klusek, pyz, kartaczy, placków ziemniaczanych i ciast.