Sposób przygotowania:
Babka na mące ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodajemy do żółtkowej masy delikatnie mieszając szpatułką. Całość przekładamy do dwóch dużych foremek na babki wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub do dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wytrząsamy z foremek. Babki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wybieramy opcję z tortownicą to wystudzone placki przecinamy na pół. Przekładamy je ulubionym dżemem, składamy. Wierzch smarujemy polewą chałwową (chałwę ucieramy z jogurtem) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!