Słownik kulinarny

m

Mąka żytnia typ 1450 (sitkowa)

Mąka żytnia typ 1450 (sitkowa)
fot. Fotolia
Mąka żytnia typ 1450 (sitkowa) jest to mąka otrzymana z przemiału ziarna żyta – rośliny jednorocznej lub wieloletniej, należącej do rodziny wiechlinowatych i pochodzącej z Azji, a obecnie uprawianej na całym świecie. Znaczenie mąki żytnie szczególnie gruboziarnistej wzrosło wraz z pojawieniem się trendu na zdrową żywność. Jest to bardzo dobra zmiana, korzystnie wpływająca na świadomość oraz rzeczywiste zdrowie człowieka. Obecnie na polskim rynku dostępne są mąki żytnie typu: 500, 580, 720, 1150, 1450, 2000. Odróżnia je od siebie zawartość otrębów i ich proporcja względem zawartości bielma przemielonego ziarna.

Właściwości

Mąka żytnia sitkowa jest to mąka z grubego przemiału o dużej zawartości otrębów . Należy do mąk chlebowych ciemnych, a jej kolor jest kremowo-brązowy.

Zawartość

Mąkę sitkową otrzymuje się ze zmielenia całych ziaren i nie jest zbytnio oczyszczana. Dzięki temu zawiera spore ilości błonnika, skrobię, witaminy – głównie z grupy B oraz wapń, magnez, potas , fosfor, żelazo, a także gluten. W jej składzie są również nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy.

Działanie

Składniki zawarte w mące sitkowej korzystnie wpływają na układ pokarmowy, pobudzają perystaltykę jelit, regulują metabolizm, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, z tego też powodu pieczywo z mąki sitkowej może stanowić składnik zbilansowanej diety, mającej zapobiegać nowotworom jelita grubego. Poza tym powinny je spożywać osoby zagrożone cukrzycą, ponieważ mają  dość niski indeks glikemiczny, oczywiście pod warunkiem, że nie zawierają tzw. ulepszaczy, np. karmelu.

Zastosowanie

Stosowana jest przede wszystkim do wypieku pieczywa pełnoziarnistego i mieszanego. Coraz częściej wyrabia się z niej makarony, a także produkuje się spirytus i gatunkowe wódki.