Sposób przygotowania:
Indyjskie chlebki chapati
Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.
Gość
danijjel