Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyjskie chlebki chapati

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować

Indyjskie chlebki chapati

Składniki:

Indyjskie chlebki chapati

 

  • 2 szkl mąki sitkowej
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Indyjskie chlebki chapati
Z mąki, soli i wody zagnieść twarde ciasto i wyrabiać ok 5 min. Po wyrobieniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i cienko rozwałkować. Kłaść na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron przez 2 minuty. Gotowe placki trzymać pod przykryciem w cieple i podawać na gorąco.
Mąka sitkowa to taka, która jest dużo mniej oczyszczona niż typowa mąka chlebowa, w odcieniu od niej ciemniejsza. Mniej od mąki sitkowej oczyszczona jest tylko mąka razowa, z której wypieka się całkiem ciemne pieczywo.