Sposób przygotowania:
Melisa z anyżem
W kubku umieścić torebkę, saszetkę melisy oraz wsypać mielony anyż. Nastawić wodę na gotowanie. Zalać melisę i anyż w kubku gorącą, przegotowaną wodą. Zostawić chwilę zalaną melisę, by się zaparzyła (można przykryć kubek talerzykiem, by napar był intensywniejszy). Do zaparzonej melisy z anyżem dolać śmietankę 30% tłuszczu (jeśli chcemy, by nasz napój był mniej kaloryczny możemy dodać śmietankę o mniejszej zawartości tłuszczu lub mleko o niezbyt wysokim procencie tłuszczu) oraz dodać do kubka syrop trzcinowy w takiej ilości, jakiej nam odpowiada, ilość syropu dozujemy wedle tego jakie mamy preferencje co do słodkości napoju (syrop trzcinowy spokojnie można zastąpić miodem lub chociażby syropem klonowym). Zamieszać zawartość kubka i gotowe – można delektować się smakiem melisowego słodkiego napoju, naparu. Można także przygotować taki napój z dodatkiem anyżu i syropu trzcinowego wykorzystując swoją ulubioną herbatę lub inne zioła do picia jak na przykład rumianek, mięta, czy pokrzywa.