nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Melisa z anyżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taka melisa będzie świetna dla osób lubiących smak anyżu jak i świetnie nada się dla mam karmiących na pobudzenie laktacji. Jej wypicie także znakomicie sprawdzi się, gdy chcemy się zrelaksować, wyciszyć przed snem.

Melisa z anyżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Melisa z anyżem

 

  • 1 torebka melisy
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • gorąca woda
  • śmietanka 30% tłuszczu
  • syrop trzcinowy

Sposób przygotowania:

Melisa z anyżem
W kubku umieścić torebkę, saszetkę melisy oraz wsypać mielony anyż. Nastawić wodę na gotowanie. Zalać melisę i anyż w kubku gorącą, przegotowaną wodą. Zostawić chwilę zalaną melisę, by się zaparzyła (można przykryć kubek talerzykiem, by napar był intensywniejszy). Do zaparzonej melisy z anyżem dolać śmietankę 30% tłuszczu (jeśli chcemy, by nasz napój był mniej kaloryczny możemy dodać śmietankę o mniejszej zawartości tłuszczu lub mleko o niezbyt wysokim procencie tłuszczu) oraz dodać do kubka syrop trzcinowy w takiej ilości, jakiej nam odpowiada, ilość syropu dozujemy wedle tego jakie mamy preferencje co do słodkości napoju (syrop trzcinowy spokojnie można zastąpić miodem lub chociażby syropem klonowym). Zamieszać zawartość kubka i gotowe – można delektować się smakiem melisowego słodkiego napoju, naparu. Można także przygotować taki napój z dodatkiem anyżu i syropu trzcinowego wykorzystując swoją ulubioną herbatę lub inne zioła do picia jak na przykład rumianek, mięta, czy pokrzywa.
Melisa z anyżem
Saszetka melisy umieszczona w kubku z dodatkiem dosypanego anyżu
Melisa z anyżem
Melisa z anyżem zalana wodą z dodatkiem syropu trzcinowego