gąska

gąska

Kucharz
[Przepisów: 9]

moja ratafia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwa ratafia!Robi się sama od czasu do czasu jak pojawią się nowe owocki.

moja ratafia

Składniki:

moja ratafia

 

  • spirytus,ilość zależna od ilości owoców jakich chcemy użyć,
  • cukier,również zależy ile owoców,
  • owoce,jakie tylko pojawiają się na rynku.
  • Tą ratafię robię praktycznie przez całą wiosnę, lato i jesień.
  • się pierwszych truskawek(oczywiście nie tych w supermarkecie tylko na rynku) aż po jesienne zbiory.
  • Wkładam zawsze jednakowe proporcje:szklanka owoców(jeśli duże pokrojone),pół szklanki spirytusu,,1/4 szklanki cukru.I tak za każdym razem.

Sposób przygotowania:

moja ratafia
Taki słoiczek ,może być trzy litrowy,trzymam w piwnicy przez rok.Potem odcedzam owoce ,które mogą być do ciasta i sprawdzam moc alkoholu.Jeśli ktoś lubi słabszy trunek to zalecam dodać przegotowanej,zimnej wody.Ale nic tak nie stawia na nogi w chłodne dni,jak kieliszeczek tej mocnej ratafii.