Sposób przygotowania:
nalewka mietowo-cytrynowa
do dużego słoika wrzucić umyte i osuszone listki młodej miętyzalać je 0,5 litra spirytusem,słój szczelnie zakręcić i odstawić na 3 dni,po upływie 3 dni wyjąć listki mięty ze słoika i dobrze wycisnąć ze spirytusu ,listki wyrzucić ,a do słoja ze spirytusem dodać pokrojoną w plasterki cytrynę razem ze skórką ,i odstawić słój w zaciemnione miejsce na 1 tydzień,po upływie tygodnia wyjąć cytryny ze spirytusu o dobrze odcisnąć ,a do słoja ze spirytusem wlać cukier rozrobiony w 0,5 lita wody i znów słój odstawić na tydzień czasu w zaciemnione miejsce,po upływie tygodnia nalewkę przelać przez gazę do słoików i odstawić do spiżarki na 2 tygodnie,po 2 tygodniach jest gotowa do spożycia