Nalewka z tarniny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przemarznięte owoce tarniny opłukać starannie, włożyć do butli, zalać spirytusem, aby je przykrył, szczelnie zawiązać i pozostawić

Nalewka z tarniny

Składniki:

Nalewka z tarniny

 

  • owoce tarniny ( tyle, by spirytus je przykrył )

  • 0,5 l spirytusu

  • 20 dag cukru

  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Nalewka z tarniny
Przemarznięte owoce tarniny opłukać starannie, włożyć do butli, zalać spirytusem, aby je przykrył, szczelnie zawiązać i pozostawić na miesiąc. Z cukru i wody zrobić syrop, kilka razy zagotowując. Do ciepłego syropu wlać pół litra esencji z tarniny. Dobrze wymieszać i przelać do butelek. Jeśli esencja z tarniny nie byłaby przeźroczysta, nalewkę należy przefiltrować. Po dwóch miesiącach można pić.