Słownik kulinarny

o

Olej sezamowy

Olej sezamowy
fot. Fotolia
Olej sezamowy jest olejem roślinnym tłoczonym na zimno z nasion sezamowych, w starożytności określanych nazwą „przyprawy bogów”. Uważa się go za najstarszy olej na terenie Azji  i Afryki. Obecnie jest powszechnie używany w kuchni azjatyckiej. Najwięksi producenci tego oleju to Chiny i Indie. Ma kolor  jasnożółty poprzez ciemnożółty do ciemnobrązowego oraz łagodny, lekko orzechowy smak i aromat.

Zawiera przede wszystkim tłuszcze wielonienasycone bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi oraz witaminę E i K.  Olej sezamowy pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i bardzo korzystnie działa na układ krwionośny. Poza tym pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i wspiera pracę wątroby. Doskonale działa na układ nerwowy dostarczając mu niezbędnych tłuszczy i witaminę E – zwaną witaminą młodości. Udowodniono jego lecznicze działanie na skórę, doskonale ją nawilża i odżywia oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Dlatego też jest szeroko stosowany w kosmetyce jako dodatek do mydeł, płynów do kąpieli, balsamów oraz maseczek i kremów do skóry suchej, mieszanej, dojrzałej wrażliwej i źle ukrwionej. Ma właściwości regenerujące, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające i tonizujące oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Ciekawostką jest, że chroni przed szkodliwymi promieniami UV. Ważne jest by nie używać go w stanach zapalnych skóry.

W kuchni stosowany jest do sałatek i gotowania. Nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę wrzenia – nie zaleca się podgrzewania powyżej 70 stopni. Poza tym nie jełczeje w cieple dzięki czemu doskonale się przechowuje. Jest jednym z najlepszych olei stosowanym w kuchni orientalnej, głównie chińskiej przede wszystkim do doprawiania zimnych przystawek, sałatek, surówek.