Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Glony wakame w sezamowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo łatwa w przygotowaniu przystawka z glonów wakame.

Glony wakame w sezamowej marynacie

Składniki:

Glony wakame w sezamowej marynacie

 

  • 20 g glonów wakame

 

  • 1 mała szalotka

 

 

  • 4-5 łyżek octu ryżowego

 

 

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego

 

 

Sposób przygotowania:

Glony wakame w sezamowej marynacie
Glony wakame zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10-15 minut (glony w tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, więc najlepiej umieścić je w misce lub garnku o pojemności co najmniej 1,5 litra). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia. Do oleju dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy oraz obraną i drobno posiekaną szalotkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy glony, dokładnie mieszamy.Odstawiamy na 10 minut, aby składniki się "przegryzły". Rozkładamy na małe miseczki. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.

Tagi:

sosy