Słownik kulinarny

p

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane
fot. Edipresse / Kowalewscy
Płatki kukurydziane jest to produkt otrzymany z ziaren kukurydzy rośliny uprawnej, znanej w Peru już wiele wieków temu, a dokładnie z mąki kukurydzianej. Obecnie są tak popularne, że mało kto zastanawia się skąd się wzięły. Prawdopodobnie pierwszy raz zostały sporządzone przypadkowo w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku i opatentowano ten produkt pod koniec tego wieku. Obecnie są bardzo popularnym składnikiem przede wszystkim śniadań. Duży wpływ ma na to fakt, że są bardzo łatwe w przygotowaniu, a efekt jest szybki i bardzo smaczny.
Zawartość
Płatki kukurydziane w podstawowej formie – bez dodatków – są zdrowym produktem, który zaopatruje organizm ludzki w węglowodany, niewielkie ilości witamin i minerałów. Jednak obecnie płatki kukurydziane są produktem wysoko przetworzonym z licznymi dodatkami i tzw. Ulepszaczami, co niestety dyskwalifikuje je z listy zdrowej żywności. Nie zawierają praktycznie błonnika, witamin, czy minerałów, za to są źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów. Nie zawierają glutenu.

Działanie

Płatki kukurydziane są chętnie spożywane przede wszystkim przez dzieci. Różnego rodzaju dodatki mają sprawić, że staną się bardziej pożądane niż inne produkty. Jednak duża zawartość cukrów prostych powoduje, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu gwałtownie rośnie, a następnie równie szybko opada. Takie skoki cukru nie są obojętne dla ludzkiego organizmu, a zwłaszcza dziecięcego. Silnie obciąża to trzustkę. Poza tym uczucie sytości jest bardzo krótkie, co powoduje, że szybciej sięgamy po kolejną porcję jedzenia. Lekarze przestrzegają przed systematycznym podawanie dzieciom płatków z dużym dodatkiem cukru, ponieważ niekorzystnie wpływają na ich zdrowie.

Zastosowanie

Płatki kukurydziane podawane są z mlekiem, kefirem czy jogurtem. Z płatków kukurydzianych możemy przygotować panierkę, bądź dodać je do sosu jako zagęszczacz.