Lemoniada truskawkowa to orzeźwiający napój na ciepłe i upalne dni. Przygotowuje się go na bazie soku z cytryny, wody mineralnej (w zależności od preferencji może być gazowana lub niegazowana), miodu (lub cukru) oraz dojrzałych truskawek. Owoce miksuje się na gładki mus i przeciera przez sito, by pozbyć się pestek. Do truskawek dodaje się rozpuszczony w wodzie miód i sok z cytryny. Lemoniadę chłodzi się przez kilka godzin w lodówce i podaje z dodatkiem dużej ilości kostek lodu.
Lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa to klasyczna lemoniada przygotowywana na bazie cytryny, cukru i wody. Owoce kroi się w kostki, a następnie zasypuje cukrem i zalewa odrobiną wody. Całość gotuje się do czasu, aż ze składników powstanie gęsty syrop. Lemoniadę przed przelaniem do dzbanka warto odsączyć z resztek cytryny. Napój podaje się schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Lemoniadę można udekorować miętą, kawałkiem limonki bądź pomarańczy.

Lemoniada bazyliowa

Lemoniada bazyliowa

Lemoniada to napój przygotowany na bazie cytryny, bazylii, wody i cukru. Podaje się go schłodzonego z dodatkiem kostek lodu. Aby przygotować lemoniadę bazyliową, wystarczy obrać cytryny ze skórki i pokroić na ćwiartki, dodać bazylię, cukier i łyżkę wody. Całość za pomocą blendera lub miksera miksuje się na gładki syrop. Przelewa się lemoniadę do dzbanka i rozcieńcza wodą. W zależności od preferencji można użyć wody gazowanej lub niegazowanej. Świetnie smakuje z dodatkiem mięty.

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie orzeźwia i pysznie smakuje. Do jej przygotowania potrzeba: cytryny, mięty, wody mineralnej, cukru oraz ogórków. Owoce przed użyciem należy dokładnie umyć. Ogórka ściera się na tarce, z cytryny wyciska sok, a całość zalewa się wodą. Na koniec lemoniadę ogórkową warto posłodzić cukrem lub odrobiną miodu. Napój podaje się schłodzony z dodatkiem kostek lodu.

Lemoniada z miętą

Lemoniada z miętą

Lemoniada z miętą to pyszny napój idealny na upalne dni i wieczory. Przygotowuje się go na bazie cytryny, wody, miodu (lub cukru) oraz listków mięty (najlepiej smakuje mięta pieprzowa połączona z miętą afrykańską). Lemoniadę powinno się chłodzić przez kilka godzin w lodówce i podawać z dużą ilością kostek lodu. Świetnie smakuje również z dodatkiem limonki lub skórek pomarańczy.

Polecane przepisy do kategorii Lemoniada truskawkowa