Sposób przygotowania:
Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada
Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy ½ szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną.
Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko – dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.
Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.
Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko – dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.
Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.
smokii
Nina W.