Sos musztardowy
Sos musztardowy do mięsa (np. kurczaka) lub ryby stwarza niezliczoną ilość kulinarnych możliwości doprawiania dań. Serwuje się go na ciepło lub zimno, schłodzonego przez co najmniej godzinę w lodówce. Lecznicze właściwości gorczycy wykorzystuje się po zmieleniu jej ziaren, przyprawieniu cukrem i solą i połączeniu z octem. Otrzymuje się popularne musztardy, które stają się bazą aromatycznych białych sosów: chrzanowo-musztardowych, śmietanowo-musztardowych, majonezowo-musztardowych bądź bardziej dietetycznych jogurtowo-musztardowych. Sosy miodowo musztardowe na zimno smakują przepysznie jako dekoracja deski zimnych wędlin i serów. Można je z powodzeniem podawać z jakami, sałatkami, surówkami albo używać jako marynat do mięs oraz ryb z grilla. Sos musztardowy wygląda dobrze zarówno w osobnej miseczce albo niedużym dzbanuszku obok dania, jak i polany po wierzchu potrawy i tak podany.