Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos winegret pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać jak każdy winegret do sałat, surówek i gotowanych warzyw.

Sos winegret pomidorowy

Składniki:

Sos winegret pomidorowy

 

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego 6%
  • 1 łyżka octu owocowego np. malinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek cukier,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos winegret pomidorowy
Pomidory zanurzyć we wrzątku na ok.1 min. Obrać ze skórki. Usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet winny i owocowy. Posolić, popieprzyć i pocukrzyć do smaku. Do powstałej mieszaniny dodać oliwę. Dokładnie wymieszać. Gotowy sos przełożyć do sosjerki. Schłodzić.