Słownik kulinarny

r

Rumianek

Rumianek
fot. Fotolia
Rumianek jest to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych i pierwotnie występująca w Europie. Obecnie rozprzestrzeniła się na inne kontynenty, również Amerykę Północną czy Australię. Doskonale rośnie na słabych glebach, zarówno piaszczystych jak i gliniastych. Można ją spotkać na polach, łąkach czy w przydrożnych rowach. Rumianek jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim jest biało-żółty koszyczek rumianku. Posiada charakterystyczny miły zapach, a napar ma delikatny, przyjemny smak.

Zawartość
Rumianek zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę i sole mineralne.

Działanie
W ziołolecznictwie najczęściej stosowane są napary z suszonego rumianku. Można je stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Udokumentowane jest działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwbakteryjne, antyseptyczne. Stosuje się rumianek do przemywania trudno gojących ran. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, spojówek, hemoroidów, a także schorzeń reumatycznych i neurologicznych. W przypadku choroby lokomocyjnej zalecane jest picie naparu z rumianku na pół godziny przed podróżą. Korzystnie też wpływa w przypadku bezsenności, czy nocnych koszmarów. Ponadto można używać wspomagająco w przypadku objawów abstynencji alkoholowej i narkotykowej. Często podawane są herbatki rumiankowe niemowlętom w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zastosowanie
Oprócz działania leczniczego rumianek stosuje się również w kuchni, przede wszystkim jako składnik herbatek ziołowych, nalewek, również używa się naparów rumiankowych do nasączania ciast.